Western és Star Wars a PASO új lemezén, a Ghost Trainen

  • MTI
  • |
  • 2016. február 17.

Westernhangulat, tiszteletadás a nagy elődöknek, valamint a Csillagok háborúja ismert zenéjének feldolgozása is szerepel a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) új lemezén, a Ghost Trainen. A hazai ska színtér élcsapata pénteken a fővárosi Barba Negrában mutatja be az anyagot.

Bár a PASO 2012-ben jelentkezett utoljára stúdióanyaggal, a Lovemonster + Lost in Space dupla CD-vel, a népszerű csapat azóta is folyamatosan dolgozik, az elmúlt időszakban több dalt közzétettek.

A Ghost Train nagyon más, mint az előző, amely egy konceptlemez volt, hangulatában egységes, megspékelve egy pszichedelikus, a PASO egy projektjét bemutató, szerteágazó plusz CD-vel. A Ghost Train ezzel szemben heterogénebb és inkább egyfajta gyűjteményes anyag lett. Öt olyan szám is van rajta, amely 2014-ben vagy tavaly készült és már ismerheti a közönség, a klipekkel együtt. Ugyanakkor a már ismert dalok mellé odatettünk néhány újat, amelyet még koncerten sem játszottunk eddig, például a Szűcs Krisztiánnal felvett Csók és könnyet

– mesélte KRSa (Tóth Kristóf), a PASO frontembere az MTI-nek. A német Rocking Records által gondozott új PASO-lemez már ismert dala a Denizzel közös Az én utam, a Million Times, a Billy Boyo és a Star Wars-indulót átértelmező Imperial Reggae.

A Billy Boyo kiindulópontja Billy the Kid, a westernhős volt, de később, hogy karibi színezet is kerüljön bele, utalásképpen Billy Boyo lett a végső cím: a jamaicai MC tinédzserként tűnt fel a nyolcvanas években, aztán nagyon fiatalon meghalt agytumorban

– idézte fel KRSa. A Részeg című számot a PASO első két évének énekesével, a Böiler punkzenekarból is ismert Riger Jánossal rögzítették, a dal tavaly megnyerte az első magyar klipszemle fődíját. Mint a PASO frontembere elmondta, Riger János sokáig Amerikában élt, aztán 2013-ban visszajött látogatóba. Akkor találták ki, hogy a PASO tízéves jubileuma kapcsán csináljanak egy olyan bulit, ahol ő és Burszán Vera, a csapat egykori énekesnője is ott van.

A koncert jól sikerült, Jani aztán visszaköltözött Magyarországra, így adta magát, hogy újra együtt dolgozzunk. Azóta rendszeresen feltűnik nálunk vendégként.

Szerb cigányzenei elemeket jamaicaiba ültet át az album nyitószáma, a Balkan Dancehall, a Raindrops pedig az Esik az eső című magyar népdal angol nyelvű feldolgozása.

Az előző albumhoz képest sokkal több a reggae és dancehall-felvétel, ezek négy éve a dupla lemez második korongjára kerültek. Újdonság a lemezen a rap, ami eddig nem szerepelt nálunk albumon, illetve erősebb a funk hatás is. A címadó Ghost Train fúvósai a hatvanas évek Motown-hangzását idézik, a Scratchy című felvétel pedig, amely a korszakos reggae-dub előadó, Lee Scratch Perry előtt tiszteleg, metálos riffeket is felvonultat az alapvetően dubos-dancehallos vonulatban. Perry most lesz 80 éves és még mindig aktív, bár nemrég véletlenül felgyújtotta a stúdióját Svájcban. 2004-ben Tokióban láttam őt élőben egy koncerten játszani, ami nagyon erős hatással volt rám, főként ezt az élményt dolgozza fel ez a dal

– fejtette ki KRSa. A kavalkádot a vendégelőadók teszik kerekké, a már említett Riger János az Üres szoba című dalban Prieger Fannival, az Anima Sound System énekesnőjével duettezik.

A borítón egy szellemekből álló zenekar egy elszabadult vonaton hasít a képbe, a grafika Lossonczy Bazsó illusztrátor és dizájner munkája, ő korábban a Brainsnek, a Szabó Balázs Bandájának és a Konyhának is készített lemezborítót. A PASO az album megjelenéséhez időzítve Ghost Train néven egy saját kézműves sört is forgalomba hozott, amely a zenekar honlapjáról rendelhető meg.

KRSa elmondta, hogy a pénteki lemezbemutató koncerten majdnem a teljes új albumot előadják. A bulin jelmezes szellembál lesz, a rajongókat sminkesek is várják a koncert előtt. A műsorban a lemez szinte valamennyi közreműködője fellép.

A zenekar február 20-tól országos turnéra indul (az első állomás a dunaújvárosi Galéria Jazz Klub), közben két külföldi ska fesztiválon is fellépnek: március 26-án a írországi Tramore-ban, másnap pedig a London International Ska Festival keretében az ezerfős The Garage klubban.

Utóbbi egy több helyszínes rendezvény, mi a záróesten játszunk, a 40 éves ska legenda, a Bad Manners előtt.

A 2003-ban alakult Pannonia Allstars Ska Orchestra Budapest Ska Mood címmel 2005-ben jelentette meg első stúdióalbumát, ezt követte a The Return of the Pannonians (2007), a Feel the Riddim! (2009), majd a Lovemonster/Lost in Space (2012). Mindegyiket kiadta az Egyesült Államokban a ska zenére specializálódott Megalith Records.

A PASO tagjai: KRSa (Lord Panamo) – ének; Mr. P (Benkő Dávid) – Hammond orgona, billentyűs hangszerek, vokál; Koós-Hutás Áron – trombita; Mr. Vajay (Vajay László) – harsona; Babba Luki (Lukács Gábor) – szaxofon; Laca (Nagy László) – gitár; Csákikapitány (Csáki Zoltán) – gitár; Dr. Strict (Pozsgai Vince) – basszusgitár; Lipi Brown – dob és G Brown (Barna György) – hegedű.