Több száz migráns indult el a Keleti pályaudvarról

  • MTI
  • |
  • 2015. szeptember 4.

Péntek délután több száz migráns gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint Németországba, a menet az M1-es autópálya 22-es kilométeréhez ért péntek este.

Az M1-es autópálya 22-es kilométerénél a migránsok menete körülbelül másfél kilométer hosszú. A menet rendőri felvezetéssel halad, elöl és hátul is rendőrautók biztosítják.

A menet kezd szétszakadni: a fiatalok lendületesen haladnak, az idősebbek a Sasfészek-tó pihenőhelynél maradtak. A pihenőhelynél a Pest megyei vöröskereszt és civilek is élelmiszert osztottak. Az autópályán félpályás útlezárás mellett halad a forgalom.

Az úton lévő csoporthoz időközben többen csatlakoztak, körülbelül ezren vannak. Köztük sok az újságíró és a civil is. A közlekedési rend fenntartása érdekében a rendőrség a menet útvonalán szakaszos zárást hajt végre.

A migránsok nem sokkal péntek 13 óra előtt indultak el a Keleti pályaudvartól, onnan a Rákóczi úton haladtak, hol a járdán, hol az úttesten. A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép volt, azokat emelték a magasba. A legtöbbjük csupán egy palack vízzel indult el Németország felé. Egy mikrobuszból tíz rendőr szállt ki a Blaha Lujza tér közelében, és megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült. Az MTI tudósítója azt látta, hogy az egyik lakóházból valaki megdobta az egyik migránst.

A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára. A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget. A vonulók előbb a Hegyalja úton, majd kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyánál megálltak, hogy bevárják a lemaradókat.

Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország. Megjegyezte, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni.