Szombathelyen művészi installációval emlékeznek a szovjet táborok borzalmaira

  • MTI
  • |
  • 2017. január 25.

Művészi installációval emlékeznek Szombathelyen a gulág borzalmaira. Az alkotás a vasi megyeszékhely után Pécsen, Debrecenben és Budapesten is látható lesz.

Ismeretlen, fehér folt a történelmünkben mindaz, ami a gulágon történt, nyitott seb, elvarratlan szál, és a holtak a mai napig temetetlen holtak

– mondta Hende Csaba parlamenti képviselő a megemlékezés megnyitóján szerdán, Szombathely főterén. Úgy fogalmazott: a továbbéléshez szükséges az, hogy „feltárjuk, kibeszéljük a múltat és fejet hajtsunk az áldozatok, a hősök előtt, és rámutassunk a bűnösökre”.

Ez az értelme ennek az installációnak – fűzte hozzá a politikus, megjegyezve, hogy a hadifogolyként vagy kényszermunkára elhurcolt csaknem 800 ezer magyar tragédiáját a mai napig nem tudta feldolgozni a társadalom.

Puskás Tivadar polgármester is az emlékezés fontosságát emelte ki beszédében.

Emlékezzünk mindig arra, hogy az embertelenség csak embertelenséget szül

– szólított fel a városvezető.

A köztéri installáció azt a pillanatot jeleníti meg, amikor a véletlenszerűen összegyűjtött ártatlan embereket elindítják a több évig tartó szenvedés, a halál felé. Az installáció a rendszerváltás legendás művésztársasága, az Inconnu Csoport alkotása. Szombathely főterén január 31-ig tekinthető meg.

A közterekre szánt alkotás a Gerilla Press Kft. jóvoltából látható. A Gerilla Press által kiadott Pestisrácok.hu hírportál lapigazgatója, Stefka István arról beszélt: a háború akkor ér véget, amikor „szabadon emlékezhetünk és gyászolhatjuk szeretteinket”.

Nekünk a háború 1989-ben ért véget, mert addig szót sem lehetett ejteni, nemcsak a gulágról, nemcsak az elhurcolt 800 ezer emberről, hanem 1956 hőseiről, halottairól sem.

Az installáció szimbolikus jelentőségű, emlékezetet azokra, akik meghaltak, és a reményre, hogy a hazatérők visszaemlékezéseiből feltárható, dokumentálható ez az időszak, „a magyar holokauszt” – mondta.