Szentpéterváron vendégszerepel a Vígszínház

  • MTI
  • |
  • 2015. május 19.

A szentpétervári Vera Komisszarzsevszkaja Színházban lesz látható május 23-án este a Vígszínház Mikve című előadása – közölte a teátrum kedden az MTI-vel.

Az európai hírű társulat 70 éve viseli a legendás színésznő, a színházalapító Vera Komisszarzsevszkaja nevét, aki Vszevolod Mejerhold vezető színésznője volt.

A budapesti Vígszínház és a szentpétervári teátrum évek óta szoros szakmai kapcsolatban áll egymással. A két színház együttműködésének keretében 2014 októberében a szentpétervári társulat a Helver éjszakája című előadással vendégszerepelt a Vígszínházban.

A 2010-ben bemutatott Mikve a Pesti Színház sikeres előadása: a bemutató óta több mint 125 alkalommal játszották el, mindannyiszor teltház előtt, a produkció szerepelt a XI. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában, és az egykori főszereplő, Pap Vera játékáért megkapta a MASZK Országos Színészegyesület a legjobb női alakításért odaítélt díját.

A különös atmoszférájú, női fürdőben játszódó kortárs művet a Cseh Nemzeti Színház intendánsa, Michal Dočekal rendezte, a díszlettervező a nemzetközi hírű Jan Dušek volt. A produkció jelmeztervezője Zuzana Krejzková, zenéjét pedig Miloš Orson Stědroň cseh zeneszerző szerezte.

A Vígszínház nemzetközi kapcsolatainak ápolása és a magyar színházi kultúra külföldi népszerűsítése szempontjából is fontos lépés ez a vendégjáték, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Budapesti Színházi Keret támogatásával valósul meg

– olvasható a színház közleményében.