Rovásírásos csontlemez és hamvasztásos sírlelet egy új szegedi kiállításon

  • MTI
  • |
  • 2016. február 20.

Rovásírásos íjcsontlemezt és egy hamvasztásos sír tárgyait is láthatja a közönség a szegedi Móra Ferenc Múzeum hétfőtől látogatható új időszaki kiállításán, amelyen az M43-as autópálya építését megelőző régészeti feltárás anyagát mutatják be.

Szarka József régészeti és műtárgyvédelmi osztályvezető az MTI-nek felidézte, hogy a régészeti terepbejárások még 1999-ben kezdődtek, és az elmúlt 15 évben hatvanhat lelőhelyen csaknem kilencszázezer négyzetmétert tártak fel.

Az Úton a kultúrák földjén című tárlaton az érdeklődők csaknem száz régészeti lelettel ismerkedhetnek meg az őskortól a késő középkorig tartó időszakból. A különleges tárgyak között vannak ezüstből és bronzból készült ékszerek, övveretek, szerszámok, csonteszközök és kerámiák is.

A kiállításon rovásírásos íjcsontlemezeket is bemutatnak az avar korból, valamint egy óriási méretű kelta kori urnát és egy kora bronzkori hamvasztásos sír tárgyait is láthatják az érdeklődők. Az utóbbi, több mint négyezer éves lelet azért is különleges, mert az elhunyt hamvait nem az urnában helyezték el, hanem a sírban található edény elé, a gödör közepébe szórták.

A kiállítást egy régészeti konferencia előzte meg, ahol bemutatták a szakemberek kutatási eredményeit. Az itt elhangzott beszámolókat, illetve az elmúlt tizenöt év munkáját egy kötetben foglalják majd össze, amely az év végén jelenik meg.

Az Úton a kultúrák földjén című kiállítás április 3-ig látható a Móra Ferenc Múzeum közösségi terében.