Propaganda a XX. században – Programsorozat az Országos Széchényi Könyvtárban

  • MTI
  • |
  • 2015. szeptember 10.

Propaganda a XX. században indít fél éven át tartó, irodalmi-kultúrtörténeti programsorozatot szeptember 17-től az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

Az OSZK ötödik éve rendezi meg KönyvTÁRlat című irodalmi-kultúrtörténeti sorozatát, melynek idei tematikus évada a 20. századi propagandáról szól. Az érdeklődők minden hónapban egy-egy neves szakértő előadását hallhatják, amelyet a témát további árnyalatokkal gazdagító színházi est, koncert, performansz vagy egyéb művészeti produkció követ – tudatta az MTI-vel csütörtökön az OSZK. 

Mint közölték, minden esthez a könyvtár gyűjteményéből válogatott, csak ezeken a napokon látható minitárlatokat is rendeznek, melyekben igazi ritkaságokból összeállított csemegéket mutatnak meg. 

A nyolc estből álló sorozat Kepes András újságíró, író, egyetemi tanár A propaganda anatómiája című előadásával kezdődik szeptember 17-én, majd a további tematikus esteken Vörös Boldizsár, Takács Róbert és Kun Miklós történészek, Tomka Ferenc teológus, Jákfalvy Magdolna színháztörténész, Réz András filmesztéta és Kádár Judit irodalomtörténész mutatják be a háborús, a „vörös”, az egyházi, a kádári propaganda jellemzőit, a film és a színház befolyásoló vagy éppen ellenpropaganda erejét, a karikatúrát, valamint a nőt mint a propaganda célját és eszközét.