Összművészeti produkció 1956 jegyében a CAFe Budapesten

  • MTI
  • |
  • 2016. október 12.

Összművészeti produkció készült Gergye Krisztián rendezésében az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A darabot október 18-án a Várkert Bazárban láthatja a közönség a CAFe Budapest fesztivál keretében.

Nagyon érzéki, de jelenkori hangulatot szeretnénk teremteni, amely a fiatalabb generációk számára is közelebb hozza az 1956 őszi történelmi eseményeket

– mondta Gergye Krisztián az M1 aktuális csatorna szerda reggeli adásában az Egy ünnepi színjáték – …’56-’16 című produkcióról.

Mint fogalmazott, egy olyan összművészeti előadást készítettek, amely az irodalmat, a képzőművészetet, a zenét, az operát, a táncművészetet és a prózai színházat helyezi egymás mellé, és a különböző művészeti műfajok szintézisével kommunikálja 1956 emlékét.

A rendező kitért arra, hogy egyfajta szorongó érzelmi helyzetbe akarják hozni a nézőt, amelyet a kommunista rezsim idején a hétköznapi ember érezhetett. Hozzátette: a színház eszközeivel kívánják megmutatni, mi történik, amikor manipulálva vagyunk, elnyomás van, és miként képes az ember ilyen helyzetben önmaga maradni.

Petrányi Barna, a produkció projektvezetője arról beszélt, hogy nem csak Magyarországon érthető darab létrehozására törekedtek.

Az előadás nemcsak a forradalom pozitív hangulatát, hanem az azt megelőző és követő időszak hangulatát is át kívánja adni.

Megjegyezte, hogy a produkció rendezője vagy Zombola Péter zeneszerző is a fiatal kortárs művészek közé tartozik, számunkra 1956 témájának feldolgozása szintén hozhat korábban nem ismert részleteket. Ugyanakkor olyan személyek is közreműködnek a darabban, akik érintettek voltak a forradalomban.

A darabot november 3-án Washingtonban, másnap pedig New Yorkban is bemutatjuk a New York-i Magyar Intézettel együttműködésben és a tervek között erdélyi előadások is szerepelnek

– mondta Petrányi Barna.