Netanjáhú szerint ostobák a svéd külügyminiszter vizsgálatot szorgalmazó szavai

  • MTI
  • |
  • 2016. január 15.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök abszurdnak, igazságtalannak, etikátlannak és ostobának nevezte Margot Wallström svéd külügyminiszternő kijelentését, amely szerint Izrael jogi eljárás nélkül öli meg a merénylőket a zsidó államban hónapok óta tartó erőszakhullámban.

Az izraeli kormányfő csütörtök este, a külföldi tudósítóknak rendezett szokásos éves sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva ostorozta a svéd diplomácia vezetőjének Izrael politikáját elítélő szavait.

Az emberek megvédik magukat a késekkel felfegyverzett támadókkal szemben, akik halálra akarják szúrni őket. Lelövik a késelőt, és ez törvénytelen gyilkosság?

– kérdezte Netanjáhú.

Akkor a San Bernardinóban történtek miért nem számítanak gyilkosságnak? És a minap Párizsban is agyonlőttek egy késes támadót. Ezek is törvénytelen gyilkosságok? A svéd külügyminiszter azt sugallja, hogy vizsgálatot folytattak a Párizsban vagy Amerikában történtek ügyében? Ez teljességgel téves álláspont, amely abszurd módon megkülönbözteti Izraelt

– tette hozzá a kormányfő.

Előzőleg szerdán az izraeli külügyminisztérium bekérette a svéd nagykövetet, azt hangoztatva, hogy Jeruzsálemet „feldühítette” Margot Wallström kijelentése, miszerint „hitelesen” ki kellene vizsgálni a palesztin merénylőkkel szembeni, sok esetben a támadó halálával végződő izraeli katonai fellépés jogszerűségét.

Wallström korábban is több ízben bírálta Izrael palesztinokkal kapcsolatos politikáját.

A Svédországgal folytatott diplomácia csörte kapcsán az izraeli rádió megkérdezett néhány járókelőt, hogy nem akarnák-e válaszul bojkottálni a svéd IKEA vállalat izraeli áruházait, de a megszólaltatottak elutasították a gazdasági bojkott felvetését és kijelentették, hogy továbbra is vásárolnak majd az IKEA áruházaiban.

A külföldi tudósítók előtt az izraeli kormányfő támadta az EU-nak azt az előírását is, hogy a Ciszjordániában előállított termékeken fel kell tüntetni a származási helyet, és kijelentette, hogy új alapokra kell helyezni az Európai Unióval ápolt viszonyt.

Az EU-ban tendencia, hogy Izraelt kipécézik és más országoktól, különösen más demokráciáktól eltérően kezelik

– mondta Netanjáhú.

Szerintem ez tévedés, amin változtatni kell

– hangsúlyozta.

Ugyanakkor bejelentette, hogy az egyes európai országokkal Jeruzsálem egyre növekvő és erősödő kapcsolatokat ápol, noha az EU intézményeivel az ENSZ emberi jogi tanácsához hasonlóan konfliktus alakult ki, mert

a bürokrácia és bizonyos mintakövetés bebetonozta magát

– vélekedett.