Nagyszabású rendezvényekkel emlékeznek meg a 700 éve született IV. Károlyról Csehországban

  • MTI
  • |
  • 2016. január 19.

Nagyszabású kulturális és tudományos rendezvényekkel emlékezik meg az idén Csehország IV. Károly német-római császár és cseh király születésének 700. évfordulójáról. A megemlékezésekre a cseh kormány 71,5 millió koronát (833 millió forintot) különített el.

Rendkívüli várakozás előzi meg azt a cseh-bajor együttműködésben készülő nemzetközi kiállítást, amely IV. Károly életét és korát, valamint Csehország és Bajorország fejlődését fogja bemutatni IV. Károly idejétől napjainkig – közölte Jirí Fajt, a prágai Nemzeti Galéria igazgatója, a projekt cseh részének felelőse. A kiállítás költségeinek cseh része 33 millió koronára rúg, ebből 26 milliót a cseh állam, hétmilliót pedig magánszponzorok állnak. A kiállítást Prága után ősszel Nürnbergben is láthatják majd az érdeklődők.

Prága mellett nagy közérdeklődésre számot tartó rendezvények lesznek még a IV. Károlyhoz fűződő várakban. Karlstejn, Tocník, Veverí és Krakovec várgondnokai azzal számolnak, hogy a rendezvényeknek köszönhetően igen sikeres lesz az idei turistaszezon.

Nagyon örülök, hogy a kormány felelősségteljesen kezeli ezt a fontos évfordulót. IV. Károly személyisége és kora a ma embere számára is nagyon tanulságos és ihletet adó

– nyilatkozta Daniel Herman cseh kulturális miniszter újságíróknak.

A prágai Hradzsinban május közepétől október végéig újra megtekinthető Szent Vencel koronája, a cseh koronázási ékszerek legértékesebb darabja.

Ezt a kiállítást szintén IV. Károly német-római császár és cseh király születésének 700. évfordulója alkalmából rendezik meg.

Szent Vencel koronája mellett a látogatók rendhagyó módon ezúttal nem a közismert reneszánsz koronázási ékszereket találják majd, hanem azokat a gótikus darabokat, amelyeket IV. Károly megkoronázásakor használtak – közölte január elején Ivo Velísek, a prágai várgondnokság igazgatója.