Nagy sikerrel megtartották Fliegauf Bence új filmjének világpremierjét a Berlinalén

  • MTI
  • |
  • 2016. február 13.

Nagy sikerrel megtartották Fliegauf Bence Liliom ösvény című filmjének világbemutatóját szombat este a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén.

A teltházas vetítés után sokan „könnyes szemmel jöttek oda hozzám”, és ismeretlenül is elkezdték mesélni gyermekkori traumáikat, mert „ismerősnek tekintettek engem, miután megnézték a filmet” – mondta az MTI-nek az anya-gyerek kapcsolattal foglalkozó alkotás rendezője.

Hátborzongató, hogy traumák össze is tudnak kötni embereket, nemcsak szétválasztani

– tette hozzá Fliegauf Bence. Kiemelte, hogy nem erre a fogadtatásra számított, mert úgy érezte, hogy a Liliom ösvény nehéz és erős rétegezettségű szerzői film, amely „vagy bejön valakinek, vagy nem”.

A premier tapasztalata alapján azonban úgy tűnik, hogy a film „kommunikál a nézővel”, és akit elér, azt „nagyon mélyen” meg is érinti – mondta a rendező, aki Csak a szél című alkotásával 2012-ben elnyerte a Berlinale nemzetközi nagyjátékfilmes zsűrijének nagydíját.

A Liliom ösvény nem a nagyjátékfilmes mezőnyben, hanem a formabontó, kísérleti filmalkotások világszerte egyik legfontosabb platformján, a Berlinale Forum nevű szekciójában szerepel, ahol korábban Fliegauf Bence Rengeteg és Dealer című filmjeit is bemutatták.

Muhi András Pires koproducer elmondta, hogy a Liliom ösvény a nagy sikerű premier alapján „megtalálta a helyét” a Forum szekcióban. A filmnek nemzetközi forgalmazót is találtak a Berlinalén, a Film Boutique nevű német céget, és igen sok fesztiválmeghívást kaptak.

Ennyi helyre nem is tudjuk elküldeni a filmet, válogatnunk kell majd

– mondta Muhi András Pires. Magyarországon áprilisban mutatják be a Liliom ösvényt, Fliegauf Bence új alkotása a budapesti Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje lesz.

A film főszerepeiben Stefanovics Angéla és a nyolcéves Sótonyi Bálint látható. A Duna holtágán és a budai hegyekben forgatott alkotás operatőre Lovasi Zoltán, akivel Fliegauf Bence első mozifilmje, a 2003-ban készült Rengeteg óta alkot együtt rendszeresen. A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával a Fraktál Film gyártásában készült munka producere Mesterházy Ernő és Mécs Mónika.

A Magyar Nemzeti Filmalap ismertetője szerint a Liliom ösvény története egy anyáról és fiáról szól, akik

lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. Az anya meséről mesére avatja be fiát a múltba. Az emlékek kísértik őket, de nem hátrálnak. Szembenéznek a démonokkal, és meglovagolják őket.