Merényletek Párizsban – Az Iszlám Állam vállalta magára a párizsi támadásokat

  • MTI
  • |
  • 2015. november 14.

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta magára a Párizsban elkövetett merényleteket szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében.

Az arab és francia nyelven, francia keltezéssel kiadott dokumentum szerint a „kalifátus” nyolc harcosa robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtotta végre a támadásokat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. Párizst a „feslettség és bűn fővárosának”, valamint az „európai keresztesek zászlósának” nevezték a közleményben. 

Az „alapos tanulmányozás után kiválasztott” célpontok közül megnevezték a Stade de France stadiont, ahol a támadás alatt a „francia és német keresztesek csapatainak mérkőzése folyt, Franciaország félkegyelműjének, Francois Hollande-nak a jelenlétében”. A tetthelyek között említették a Bataclan rendezvénytermet, ahol a szöveg szerint „a bálványimádók százai gyűltek össze az erkölcstelenség és fajtalanság báljára”. 

Ugyancsak megnevezték Párizs tizedik, tizenegyedik és tizennyolcadik kerületeit, amelyekben egy időben hajtottak végre támadásokat. 

Az öngyilkos merénylőkről szólva a dzsihadisták arra kérték Istent, „fogadja be őket a vértanúk közé, és minket is küldjön utánuk”. 

Tudja meg Franciaország, és mindenki, aki ugyanazon az ösvényen jár, mint ők, hogy továbbra is a lista élén maradnak az Iszlám Állam célpontjai között. A halál bűze mindaddig nem hagyja el orrukat, ameddig a keresztes hadjárat élén haladnak.

Sértegetni merészeltétek (Mohamed) prófétánkat, büszkélkedtetek az iszlám ellen Franciaországban viselt háborútokkal és a kalifátus földjén élő muzulmánok ellen repülőgépeitekkel végrehajtott csapásaitokkal, amelyekből semmilyen hasznot nem húztatok Párizs bűzös utcáin és sikátoraiban.

Ez a támadás csupán az első zápor és egyben figyelmeztetés volt azok számára, akik (egyáltalán) hajlandóak arra, hogy levonják a tanulságot ebből a leckéből

– áll a dzsihadista szervezet közleményében.