Mellszobrot kapott Sztálin az oroszországi Lipeckben

  • MTI
  • |
  • 2015. május 6.

Mellszobrot kapott Sztálin az oroszországi Lipeckben – közölte a Gorod48 nevű orosz honlap szerdán.

Az aranyszínű szobrot az észak-oszétiai kommunisták készítették és ajándékozták a Moszkvától mintegy 460 kilométerrel délre fekvő Lipeck városának.

A három méter magas emlékművet az orosz kommunista párt regionális székháza előtt állították fel, a Kovácsműhely utcában, jóllehet egy nappal korábban a polgármester-helyettes levelében közölte, hogy azt a székházon belül kell elhelyezni és nem az utcán.

Nyikolaj Razvorotnyev, aki a kommunista pártot képviseli az orosz dumában, azzal védekezett, hogy a lipecki városháza megadott minden engedélyt, és a polgármester-helyettes tiltó levelét már későn, csak a szobor állításakor kapták meg. Arra a kérdésre, mi történne, ha a hatóságok megpróbálnák a mellszobrot eltávolítani, a politikus azt felelte: "Próbálják csak meg. Szerintem a lipeckiek nem fogják ezt hagyni."

Az orosz kommunista párt máshol is támogatja Sztálin portréjának megjelenítését. Az Ukrajnától tavaly elcsatolt Krím félszigeten, az orosz fekete-tengeri flottának helyt adó Szevasztopol utcáin a kommunisták által finanszírozott óriásplakátok az egykori diktátor képmásával hirdetnek örök dicsőséget a győzteseknek a hitleri Németország fölött aratott győzelem közelgő 70. évfordulója alkalmából. A kommunista párt mindig magasztalta Sztálin szerepét a náci Németország legyőzésében.