Már a régészet sem a régi

Sarah Parcak neve nem ismeretlen a régészet iránt érdeklődők számára, az űrarcheológusnak köszönhetően ugyanis az utóbbi évek során forradalmi változások honosodtak meg az ásatások előkészítésében. A műholdfelvételek számítógépes vizsgálatával a 2010-es években olyan felfedezéseket tett ő és csapata, amilyeneket a modern technológia nélkül ilyen ütemben egyszerűen képtelenek lettek volna tető alá hozni.

Már 2011-ben bejelentették, hogy 17 piramisra, 1 000 sírra és 3 100 ősi településre találtak a módszernek köszönhetően. Ám Sarah Parcak nem állt meg, hiszen az idő igencsak sürgeti: fel kell vennie a versenyt a fosztogatókkal és az illegális műkincskereskedőkkel, többek között az önmagát nagyrészt ebből finanszírozó Iszlám Állammal.


Sarah Parcak űrarcheológus műholdfelvételt vizsgál. Forrás: Independent

Éppen ezért, miután a régésznő elnyerte a TED egymillió dolláros díját, „több szem tényleg többet lát” alapon elkezdte felépíteni a közösségi régészet intézményét. A pénzt a GlobalXplorer nevű programjára fordította, melyet aztán mindenki számára hozzáférhetővé tett a neten. A GlobalXplorer segítségével bármelyikünk űrarcheológussá válhat az otthoni kanapéján üldögélve, hiszen több ezer műholdfelvételt segíthetünk végigpásztázni.

Ám nemcsak a lehetséges lelőhelyek keresésében társulhatunk Sarah Parcak csapatához, hanem a fosztogatók tevékenységét is segíthetünk leleplezni. Attól sem kell tartanunk, ha úgy érezzük, nem vagyunk képesek az űrből megkülönböztetni egy bokrot egy gödörtől, hiszen az oldalon szemléletes, rövid és célratörő videós oktatóanyagot találunk, mely révén könnyen elsajátíthatjuk az objektumok felismeréséhez szükséges ismereteket. (Ha viszont magunk is műkincsrablásra szeretnénk használni az oldalt, a rossz hír az, hogy a random feldobott műholdképeket nem tudjuk lokalizálni, nem tartoznak hozzájuk ugyanis GPS-koordináták...)


Részlet az oktatóvideóból. Forrás: www.globalxplorer.org

Az oldal első virtuális expedíciója Peruba visz el minket, ám nem árt igyekezni, ha csatlakozni szeretnénk a csaknem 38 000 önkénteshez, hiszen a projekt 10 nap múlva lejár. Ha pedig többet szeretnénk megtudni Sarah Parcakről, a régészet iránti szenvedélyéről, az illegális műkincs-kereskedelem valódi veszélyeiről, érdemes megnéznünk az alábbi videót, mely a TED Talks oldalán immár magyar felirattal is megtekinthető.

Az előadás egy szerelmi vallomással indul a régészet iránt. Sarah Parcak elmeséli első ásatását Egyiptomban, mely során talált egy érintetlen kerámiát, ám az igazi felfedezés csak ez után jött.

Ahogy átbillentettem, észrevettem rajta egy emberi ujjlenyomatot, azét, aki készítette, bárki is légyen az. Egy pillanatra megállt velem az idő. Azt sem tudtam, hol vagyok. Ebben a pillanatban jöttem rá, hogy amikor ásunk, emberekért ásunk, nem tárgyakért.

Pár perccel később azonban már lényegesen sötétebb vizekre evez: „Tavaly borzasztó híreket olvastunk a lelőhelyeket érő elképesztő rongálásokról és tömeges fosztogatásokról, olyanokról, amiket az Iszlám Állam tett. Az Iszlám Állam templomokat rombolt le Palmürában. Ki robbant fel egy templomot? Lerombolták Jónás próféta sírját. Láttunk olyan féktelen fosztogatásokat, hogy úgy nézett ki utána a helyszín, mint a Hold kráterei.

Tudva, hogy az Iszlám Állam a modern létformát akarja lerombolni, nem meglepő, hogy e rombolást kulturális identitásunkra is kiterjeszti.

Számtalan megszálló hadsereg járt el ugyanígy a történelem során.”

Sarah Parcak inspiratív, kellően humoros, kellően komoly és igazán fontos előadása tehát az alábbi videón látható, a GlobalXplorer több tízezer önkénteséhez pedig ezen a linken tudunk csatlakozni.

A videó a TED Talks oldaláról származik.