Magyar szobrászművész alkotását avatják fel Rómában, az Emlékezés Múzeumában

  • MTI
  • |
  • 2016. február 10.

Németh Pál szobrászművész szabadtéri alkotását avatják fel szerdán Rómában Emlékezés Múzeuma udvarán.

A híd vajúdása (Gestazione della ponte) című szobor két méter magas terrakotta- és bronzalkotás.

A szobor úgynevezett bezárt állapotában egy falat látunk, amelyet bronzelemek törnek át a születést idézve. Kívülről azonban látszik, hogy a bronzelemek hidat formálnak, amelyek további hidakhoz kötődnek

– mondta el Németh Pál az MTI-nek. A második világháborús fogságból és internálásból visszatértek és családtagjaik olaszországi egyesülete (ANRP) által fenntartott Emlékezés Múzeumának célja az emlékezet őrzése mellett az emberi jogok védelme művészeti alkotások erején keresztül. Ezt szolgálják a múzeum udvarán kiállított művek. Németh Pált az ANRP kérte fel, hogy szobrot tervezzen a múzeum számára, témaként a hidakat és a falakat jelölték meg.

A szoboravatót konferencia követi az olasz és magyar művészet társadalmi szerepéről.

Németh Pál szobrászművész a pécsi tudományegyetem docense, a Római Magyar Akadémia (RMA) galériájának kurátora. A Fondéria Művészeti Egyesület elnöke: a Fondéria művészei 2010-ben Amerigo Tot Olaszországban élt magyar szobrásznak dedikáltak köztéri plasztikát Rómában. Németh Pál magyarországi köztéri szobrai Csornán, Szombathelyen, Pécsen és Budapesten láthatók.

ANRP