Közös lengyel-magyar megemlékezések lesznek az 1956-os forradalom évfordulóján

  • MTI
  • |
  • 2016. január 29.

A szoros lengyel-magyar együttműködés jeleként közös megemlékezések lesznek az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról – közölte Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter pénteken, a lengyel külpolitika idei fő céljait kijelölő parlamenti programbeszédében.

Waszczykowski „erős és bátor, de elsősorban hatékony” külpolitikát ígért, és nagy hangsúlyt helyezett a biztonságpolitikai kérdésekre. Elmondta: Lengyelország a közeljövőben hármas válsággal fog szembesülni: a biztonságival, az európaival és a szomszédságival. Utóbbival kapcsolatban az Európa keleti és déli szomszédságában jelentkező fenyegetésekre utalt.

A biztonságpolitikai részben felidézte a tavaly decemberben módosított orosz katonai doktrínát, és elmondta:

aggodalmakat kelt, hogy Oroszország a hidegháború utáni európai rend revíziójára törekszik”.

Hangsúlyozta ugyanakkor: Lengyelország érdeke, hogy pragmatikus kapcsolatai legyenek Oroszországgal. A kétoldalú kapcsolatokat „kompromisszumos szellemben, de a szerződések és a jog tiszteletben tartásával” kell építeni – mondta.

Hangsúlyozta a NATO keleti és déli szárnya erősítésének fontosságát, aláhúzva: az erre irányuló lépések tisztán védelmi jellegűek lennének. Utalt arra, hogy idén az észak-lengyelországi Redzikowóban a lengyel-amerikai szerződés alapján elkezdik a rakétavédelmi pajzs telepítését.

 Az Európai Unióval kapcsolatban elmondta: Lengyelország ellenzi az unión belüli diszkriminációt és a „kétsebességes Európát”. Utalt mindenekelőtt a schengeni övezet szűkítését célzó koncepcióra, az úgynevezett mini Schengenre. Hangsúlyozta, hogy az EU szuverén demokratikus államok szövetségeként jött létre, egyik alapelve a szabad munkaerő- és áruáramlás. Állást foglalt az ellen, hogy az EU-t „politikai unióvá” tegyék, mondván, jelenleg nincs mód az uniós szervek igazán demokratikus megválasztására.

Elutasította, hogy az uniós intézmények „beavatkozzanak a szuverén tagállamok működésébe”. Ezzel kapcsolatban megerősítette: Lengyelország a migrációs válság kezelésében ellenzi az állandó menekültelosztási mechanizmus kialakítását. Aláhúzta a külső európai határvédelem fontosságát, de elutasította az európai határőrség olyan jellegű reformját, mely „a tagállamok akaratától függetlenítené” az uniós határőrizeti szerv, a Frontex működését.

A beszédnek a regionális együttműködésről szóló részében Waszczykowski hangsúlyozta a visegrádi csoporton belüli, tágabb értelemben pedig a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger menti államok tengelyén folytatandó együttműködés fontosságát, és kiemelte a Kárpát Régióban megvalósítandó infrastrukturális fejlesztések, köztük a Via Carpatia elnevezésű, a Balti-tengert az Égei- és a Fekete-tengerrel összekötő közlekedési folyosó létesítésének szükségességét.

A visegrádi csoporton belüli kétoldalú kapcsolatok fontosságát hangsúlyozva külön kitért a lengyel-magyar kapcsolatokra. Elmondta: júniusban Poznanban, az ottani munkásfelkelés, októberben pedig Budapesten, a magyar forradalom évfordulóján lesznek közös programok. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a két ország parlamenti döntés alapján az idei esztendőt a Szolidaritás Évének nyilvánította. Ezzel Marek Kuchcinskinek, a lengyel szejm elnökének decemberi javaslatára utalt, melyet budapesti látogatása során Kövér László házelnöknek tett.

Előzetes bejelentések szerint Waszczykowski február elején látogat Magyarországra.