Kínai győzelem napja – Hszi Csin-ping: Kína sosem fog hegemóniára törekedni

  • MTI
  • |
  • 2015. szeptember 3.

Kína sosem fog hegemóniára törekedni, nem fog terjeszkedni, és nem fogja azokat a tragédiákat másoknak okozni, amelyeket maga szenvedett el a múltban – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államfő a második világháború ázsiai lezárásának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett, a Kínai Népköztársaság történetének eddigi legnagyobb szabású katonai díszszemléjén mondott beszédében.

Az esemény alkalmából fekete Mao-zubbonyt viselő kínai elnök-pártfőtitkár a Mennyei Béke kapujának mellvédjén mondott beszédében hangsúlyozta, azok az emberek, akik már megtapasztalták a háborút, sokkal jobban értékelik a békét. Hszi szerint a mai világ messze van még attól, hogy a béke honoljon mindenhol,

Damoklész kardja lebeg az emberiség feje felett.

Az elnök kijelentette, hogy Kína mindig a békés fejlődés útját fogja választani, és ezért nem fog hegemóniára és a terjeszkedésre törekedni. A kínai nép mindig a világ országaival való barátságra fog törekedni, miközben a Japán elleni háború (a második kínai-japán háború) és a fasizmus elleni világháború (a második világháború) eredményeit eltökélten fenntartja – mondta. Hozzátette: Kína Japán feletti győzelme visszahelyezte Kínát nagyhatalmi státusába a világon.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg továbbra is ellátja feladatát a világbéke fenntartásában – közölte Hszi. Bejelentette, hogy az ázsiai óriás hadseregét 300 ezer fővel csökkenti. 2012 óta, a kommunista párt döntését követően tudni lehet arról, hogy a világ legnagyobb hadseregére reform vár, amelynek része a létszámleépítés is. Arra kevesen számítottak, hogy a hivatalos bejelentésre egy ilyen nagy horderejű eseményen kerül sor.

A kínai elnök beszédét azzal zárta, hogy az igazságnak, a békének és a népnek kell mindig győznie.

Ezután megkezdődött a katonai díszszemle. Hszi elnök, aki a Központi Katonai Bizottságnak is elnöke, immár hagyományosan egy kínai gyártmányú, Vörös Zászló nevű szedánban állva megszemlélte a hadsereg mind az öt haderőnemének felvonuló egységeit és köszöntötte őket. Ezután élőben játszott indulók nem szűnő hangjaira maga a felvonulás vette kezdetét. Csaknem 12 ezer kínai katona és több mint egy tucatnyi külföldi ország egyenruhásai vettek rajta részt. A hivatalos közlés szerint a bemutatott fegyverzet teljes mértékben kínai gyártású. A főváros fölött mintegy kétszáz repülőgép húzott el különböző formációkban; az egyik helikopter kötelék például egy 70-es számot formált.

A felvonuló haditechnika egyik nagy figyelmet kapott újdonsága a DF-26-os (Dongfeng, Keleti szél) új fejlesztésű, kis hatótávolságú hagyományos és nukleáris robbanófejjel is felszerelhető rakéta. Ugyancsak most mutatkozott be a DF-21 D típusú, hajók elleni több robbanófejes ballisztikus rakéta, amelyet a „repülőgép-hordozók gyilkosának” is szoktak nevezni, a tízszeres hangsebességgel haladni képes rakétát – legalábbis a kínaiak szerint – hagyományos légvédelmi rendszerekkel gyakorlatilag lehetetlen elhárítani.

Az elmúlt 1999-es, illetve 2009-es parádékkal összehasonlítva

egyértelműen óriási a változás a kínai haditechnikai fejlődés tekintetében

– közölte a díszszemlét követően az MTI tudósítójával egy európai uniós megfigyelő, aki nem kívánta magát megnevezni. Álláspontja szerint Peking tudatosan törekszik hadserege erőkifejtő képességének növelésére, amihez hajókat, rakétákat és repülőket fejleszt.

A szakember szerint Kína immár nemcsak arra törekszik, hogy területét megvédje, hanem arra is, hogy korszerű haderejét mobilizálja, s távolabbi célpontokra is csapást tudjon mérni. Mint fogalmazott, e területen csupán egyetlen vetélytársa van, az Egyesült Államok. A csütörtökön látott újdonságok között kiemelte a repülőgép-hordozóra telepíthető J-15-ös fedélzeti vadászgépet, a YJ-12-es hajó elleni cirkálórakétát, valamint a légi utántöltés területén elért fejlődést kifejező repülőgépeket.

Azt is megjegyezte, hogy mivel a fegyveres népi rendőrség az ötödik haderőnemnek számít, a fegyveres erők létszáma velük körülbelül 3 millióra tehető. A 300 ezer fős leépítés így körülbelül 2 százalékosnak tekinthető.

A parádét Hszi balján Csiang Cö-min és Hu Csin-tao korábbi államfők tekintették meg a Mennyei Béke Kapujának mellvédjéről, jobbján Vlagyimir Putyin orosz elnök állt. Mellettük, valamint a számos külföldi vendég mellett a Kínai Kommunista Párt jelenlegi és nyugalmazott vezető politikusai is jelen voltak.

A parádét a béke iránti kínai elkötelezettséget jelképező 70 ezer galamb elengedésével fejezték be.