Képregénycsillagok háborúja

2015. november 12-én rendezték meg a 7. Szegedi Képregényfesztivált a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban. A san diego-i Comic Con által kitaposott ösvényen haladva a szegedi képregényfesztivál is annuálisan látja vendégül a képregényrajongókat. A magasföldszinten különböző magángyűjtők kollekciói között sétálgatva megnézhettünk egy életnagyságú Iron Man figurát a klasszikus, „az ellenség felé tartott tenyér” pozícióban, illetve különböző emblematikus képregény- és science-fiction figurákat, mint például R2D2-t, C3PO-t, az Alien xenomorfot, a Boba Fett cosplay-es embert (akivel lehetett közös fotót is készíteni), de persze megannyi popkulturális karaktert is. A fesztiválon képviseltették magukat a különböző kiadók, képregényrajzoló művészek, gyűjtők is, akiktől sokféle műfajú és tematikájú képregényeket lehetett vásárolni.

Az eseményt különböző életkorú és társadalmi helyzetű érdeklődők, családok, párok, baráti társaságok látogatták meg, bizonyítva ezzel, hogy igenis Magyarországon is jelen van az a széles fogyasztói réteg, amely bár itthon talán még szubkulturális közösségnek számít, de külföldön már a mainstream popkultúra erőteljes arculatát határozza meg. A képregényexpóval párhuzamosan az alagsori előadóteremben kísérhettük figyelemmel a meghívott előadókat, akik nagyrészt a képregény műfaját vizsgálták meg narratív szerkezeti, irodalomelméleti, pszichológiai és megannyi más aspektusból, ezzel is arra sarkallva a hallgatóságot, hogy más és más szempontok szerint is megismerje, újraértelmezze, újra felfedezze rajongása tárgyát.

Az idei képregényfesztivál fő témája az idén decemberben immár hetedik alkalommal mozikba kerülő Star Wars és az azt övező mítosz volt, amit természetesen más médiumokon keresztül is megjelentettek a kiadók, mint például számítógépes játékok, könyvek, zenei albumok, társasjátékok révén, illetve természetesen képregényformátumban is – egyszerre bővítve ezzel a Star Wars-univerzum részletességét és a fogyasztói kört. George Lucas főműve és az ahhoz kapcsolódó kulturális termékek generációkat inspiráltak: fiatal zenészek, filmrendezők és képzőművészek sora támaszkodott már a Lucas által kreált szellemi hagyatékra (ahogyan, mondjuk, J. J. Abrams is – hogy csak egy nevet említsünk közülük), és teszik ezt mai napig, ahogyan a 7. Képregényfesztiválon, Szegeden is.

Duránszkai Tamás

 

A következő videónk is egy messzi-messzi galaxisból indult, bár némi kitérővel útba ejtette az Alien bolygóját, a Kryptont, valamint Gotham City-t is, mire Szegedre ért.