Izrael nem fogad be menekülteket

  • MTI
  • |
  • 2015. szeptember 6.

Izrael nem közömbös a menekültek tragédiája iránt, de nem tervezi befogadásukat – mondta Benjámín Netanjáhú miniszterelnök vasárnap.

A miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén kijelentette, hogy Izrael nem érzéketlen az afrikai és a szíriai menekültek emberi tragédiájával szemben, de Izrael kis állam, amelynek

nincs demográfiai és földrajzi  mélysége.

Netanjáhú Jichák Hercognak, az ellenzéki Munkapárt és a parlamenti ellenzék vezetőjének szombati szavaira felelt, aki szíriai menekültek Izraelbe fogadását sürgette humanitárius okokból.

A jeruzsálami közszolgálati rádió szerint a kormányfő azt is hozzátette, hogy

uralni kell határainkat az illegális munkakereső bevándorlókkal és a terroristákkal szemben.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Izrael önfeláldozóan ápolta a szíriai harcok mintegy ezer sebesültjét.

Az izraeli miniszterelnök közölte, hogy tanácskozott Olaszország és más államok vezetőivel az afrikai országoknak nyújtandó nemzetközi segítségről, amely enyhítené az elvándorlás okait.

Netanjáhú azt is bejelentette, hogy Izrael vasárnap megkezdi a kerítés építését keleti határán is, az első szakaszban Timna és Eilat között,  hogy megvédje az ott felépülő repülőteret. Az elválasztó rendszert később tovább folytatják a Golán-fennsíkig, ahol már korábban felhúzták a szomszédos országok és Izrael közötti kerítés-rendszert.