Iowában a republikánusoknál Ted Cruz győzött, a demokratáknál két győztes van

  • MTI
  • |
  • 2016. február 2.

Ted Cruz texasi szenátor lett az amerikai elnökválasztási kampányt megnyitó hétfői iowai jelölőgyűlések republikánus győztese, a Demokrata Párt döntetlenre álló két elnökjelölt-aspiránsának, Hillary Clintonnak és Bernie Sandersnek a voksait még számolták helyi idő szerint kedd hajnalban.

A republikánus jelölőgyűléseken Ted Cruz a voksok 28 százalékának megszerzésével nyerte el a győzelmet Iowában. A milliárdos Donald Trump 24 százalékkal a második helyre szorult, alig egy százalékkal előzve meg Marco Rubio floridai szenátort.

A messze lemaradt többi, gyakorló republikánus politikusnak a választóknak csak alig 2-4 százaléka szavazott bizalmat, őket még Ben Carson sebészprofesszor is megelőzte a szavazatok 9 százalékával. A kentuckyi Paul szenátor 4 százalékot, Jeb Bush volt floridai kormányzó 3 százalékot, Carly Fiorina, John Kasich, Mike Huckabee pedig 2-2 százalékot kapott. Huckabee - aki korábban Arkansas állam kormányzója volt – vissza is lépett az elnökjelöltségért folyó küzdelemtől. Rick Santorum pennsylvaniai ex-képviselő még nem szánta el magát a visszalépésre, pedig ő mindössze 1 százaléknyi voksot kapott.

A Demokrata Párt három elnökjelölt-aspiránsa közül is visszalépett az egyik jelölt: Martin O'Malley, volt marylandi kormányzó az iowai jelölőgyűlések után jelentette be, hogy kiszáll a választási harcból. A politikus ugyanis a szavazatok alig egy százalékát szerezte meg. Hillary Clinton és vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor azonban holtversenyben van, a voksok 99 százalékos feldolgozottsága mellett két tizedszázalék volt a különbség közöttük.

Közben kiderült, hogy rekordot döntött az iowai polgárok szavazási hajlandósága. Az első nyilvánosságra hozott adatok szerint mintegy 180 ezer volt a szavazóhelyiségekbe áramlók száma a jelölőgyűlések sorát hagyományosan megnyitó közép-nyugati államban, s ez másfélszer magasabb a 2012-es 120 ezres részvételnél. Kiváltképp sokan jelentek meg a republikánusok jelölőgyűlésein.

Az iowai döntés nagy vesztese Donald Trump, ám elemzők egyetértenek abban, hogy az eredmény üzenete alkalmasint fontosabb, mint a jelöltek személye. Mind a republikánus, mind a demokrata táborban ugyanis azokra szavaztak nagyobb arányban, akik viszonylag kívül állnak a párt establishmentjén. Igaz ez Ted Cruzra csakúgy, mint Bernie Sandersre.

Cruz nem egyszer pártelit-ellenes jelszavakkal kampányolt, Sanders pedig folyamatosan bírálta a pártelitet és az egész washingtoni politikai osztályt.

 

Donald Trump úgy nyilatkozott, mintha nem is veszített volna

Köszönöm, szeretlek titeket!

– húzta széles mosolyra a száját Donald Trump, amikor megjelent az iowai jelölőgyűlés éjszakáján, miután kiderült, hogy nem ő lett a győztes a republikánus versenyben. Mindenkinek gratulált a republikánus táborban, még az elnökjelöltségért folytatott küzdelemből éppen kiszálló Mike Huckabee arkansasi ex-kormányzónak is.

Úgy nyilatkozott, mintha nem is veszített volna.

Előre megmondták nekem a kampányszakemberek, hogy Iowában nem végezhetek az első tíz között, így hát több mint elégedett vagyok a második hellyel

– fogalmazott a feleségével és gyermekeivel megjelenő New York-i nagyvállalkozó. „Örülünk annak, ahogyan a dolgok alakultak” – mondta Trump, majd mosolyogva hozzátette:

Azt hiszem, sokszor jövök még ide, lehet, hogy veszek magamnak egy farmot Iowában.

További terveiről azonban egyetlen szót sem ejtett. A többi republikánus elnökjelölt-aspiráns meglehetősen rosszul teljesített, a voksoknak csak alig pár százalékát gyűjtötték be.

Nagy volt ekkor még az izgalom a Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa között el nem dőlt viadal miatt. Hillary Clinton győzelmét jelezték ugyan az első részeredmények, de miközben folytatódott a megyékben a szavazatszámlálás, egyre kisebb, pusztán néhány tizedszázalékos lett a különbség Hillary Clinton és Bernie Sanders között. Ez annak is tulajdonítható, hogy rég nem látott mértékben jelentek meg szavazók a jelölőgyűlés helyiségeiben, rengeteg fiatal voksolt, és a fiatalok elsöprő többsége Bernie Sanderst támogatta.

 

Ted Cruz Istennek és az amerikai népnek tulajdonítja a dicsőséget és a győzelmet

A jó Isten áldja meg Iowa remek államát

– kezdte győzelmi beszédét Ted Cruz texasi szenátor, aki a dicsőséget Istennek tulajdonította. Hozzátette: e hétfői győzelem a kisemberek győzelme. Aki Iowában győz, az az Egyesült Államok elnökválasztását is megnyeri – mondta optimizmustól telten.

Minket nem a washingtoni politikai osztály választott, minket nem a lobbisták választottak, minket a leghihetetlenebb erő választ meg: az amerikai nép

– hangoztatta szünetekkel és gesztusokkal hangsúlyosabbá tett beszédében a republikánus győztes. Szükségesnek látta azonban közölni azt is, hogy a hétfő este azon amerikaiak győzelme, akik viselték az elmúlt Obama-évek terhét. Cruz szerint kampánya amerikaiak millióinak mozgalma lett, mindazoké, akik azt akarják, hogy Amerika visszatérjen a szabad piachoz, az alkotmányos szabadsághoz és a zsidó-keresztény értékekhez.

Igen, képesek vagyunk rá

– kölcsönözte Barack Obama elnök nyolc évvel ezelőtti kampányszlogenjét a konzervatív politikus.

 

Győzelmi beszéde ellenére Clinton holtversenyben van Sandersszel

Ted Cruzzal egy időben jelent meg hívei előtt a demokrata Hillary Clinton is, aki büszkén jelentette ki:

Progresszív vagyok.

Kampányában hangoztatott ígéreteit ismételte meg elnökké választása esetére: általános egészségbiztosítást, a klímaváltozás káros következményeinek visszaszorítását, az azonos neműek házasságkötési jogának megteremtését valamennyi szövetségi államban. A demokraták elnökjelöltségre esélyes politikusa úgy fogalmazott: a demokratáknak össze kell fogniuk a republikánusok víziója ellen, egységre szólította pártja híveit, és azt mondta: nem engedhetik meg, hogy a republikánusok megosztó politikája érvényesüljön.

Az egykori külügyminiszter azonban még nem győzött. A szavazatszámlálás előrehaladtával előnye apadni látszik pártbeli vetélytársával, Bernie Sandersszel szemben. Győzelmi beszéde elhangzásakor mindössze 0,2 százalékos volt előnye.

Látszólag holtversenyben vagyunk

– mondta a Clinton után hívei előtt megjelenő Bernie Sanders. A vermonti szenátor meghatottnak mondta magát, amiért 3,5 millió amerikai küldött anyagi hozzájárulást a kampányhoz vagy jelentkezett önkéntesnek.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy a miénk az egyetlen csapat, amelynek nincs politikai akcióbizottsága, nem kap pénzt nagyvállalatoktól és nagybankoktól

– mondta Sanders. Ismét kiállt amellett, hogy Amerika ne a milliomos döntéshozók országa legyen, hogy ne a Wall Street spekulánsai irányítsák az amerikai gazdaságot, hogy olyan gazdaság épüljön ki, amely a dolgozó családokat segít, nem csak a milliárdosokat.