Idén nem osztják ki a legrangosabb vajdasági újságírói díjat

  • MTI
  • |
  • 2016. február 25.

„A vajdasági magyarság mély politikai és társadalmi megosztottsága” miatt az idén nem osztják ki a Napleány-díjat, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) publicisztikai díját – közölte a Napleány-díj kuratóriuma csütörtökön.

A legrangosabb vajdasági magyar újságírói elismerést hagyományosan március 15-én, a magyar sajtó napján adják át. Azokat a magyar újságírókat díjazzák, akik írásaikkal a nyomtatott és az elektronikus sajtóban hozzájárulnak a délvidéki magyarság minőségi tájékoztatásához, illetve a magyar közösség életével foglalkozó írásaikkal segítik annak megmaradását.

A publicisztikai díjat – amelyet a Dévavári család ajánlott fel Dévavári Zoltán 75. születésnapja alkalmából, és amely Baranyi Károly szobrászművész Napleány című alkotása – a VMMSZ által kinevezett kuratórium ítéli oda. (Dévavári Zoltán, írói nevén Dér Zoltán Csáth Géza és Kosztolányi Dezső életének és műveinek kutatója, írói hagyatékaik gondozója volt.)

Az idén a díjátadás a Napleány-díj kuratóriumának döntése értelmében elmarad. Az indoklás szerint

a vajdasági magyarság mély politikai és társadalmi megosztottsága, a közéletben jelen lévő feszültségek, a szellemi barikádok nagyon is valós léte, a közelgő választási kampány, valamint amiatt, hogy sajtónk szabadságának a megítélésével kapcsolatban komoly véleménykülönbségek vannak,

ezért nem osztanak ez alkalommal díjat. A Napleány-díj kuratóriumának elnöke és a díj alapítója azt is közölte azonban, hogy amennyiben a helyzet rendeződik, októberben mégis kiosztják a díjat.