Ideiglenesen bezárták a Keleti pályaudvart

  • MTI
  • |
  • 2015. szeptember 1.

Bezárt a Keleti pályaudvar, mindenkit kiküldtek

A budapesti Keleti pályaudvar bizonytalan ideig nem indít és nem fogad vonatokat – közölte a pályaudvari hangosbemondó kedden nem sokkal 9 óra után. A rendőrség 10 órára kiürítette a pályaudvart, miután a migránsok a Baross téren demonstráltak és követelték, hogy engedjék őket Németországba.

A pályaudvar hangosbeszélőjén 9 óra után közölték, hogy bizonytalan ideig a pályaudvar nem fogad és nem indít vonatokat. A rendőrök a főbejáratnál is sorfalat álltak és hangosbemondón, tolmács segítségével tájékoztatták a pályaudvaron és a pályaudvar előtt tartózkodó bevándorlókat.

A rendőrök nem sokkal 10 óra után kiürítették a pályaudvart, mindenkit kitereltek, azok sem utazhattak el, akiknek érvényes menetjegyük volt.

A migránsok ezt követően demonstrációba kezdtek a Baross téren. Azt kiabálták, „Szíria”, valamint „Germany” és „München”, vagyis azt követelték, hogy engedjék őket továbbmenni Németországba. Több százan az érvényes, Németországba szóló vonatjegyüket lobogtatták.

 

Újraindult a vonatközlekedés, de a migránsokat nem engedték be

Nem sokkal 10 óra után megindult a vonatközlekedés a Keleti pályaudvaron – mondta a MÁV helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorfolyamában. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a migránsokat nem engedik be a pályaudvar csarnokába.

Váczi Viktor elmondta: hatósági intézkedés miatt a Keleti pályaudvart 9 óra 9 perctől zárták le.

Információink szerint 10 óra 5 perctől újra engedélyezték a vonatközlekedést a Keleti pályaudvaron – mondta.

Hozzátette: ez azt jelenti, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a győri vonal vonatai „előbb-utóbb” ismét a Keleti pályaudvarig fognak közlekedni.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy a Bécs felé induló nemzetközi vonat beállt a vágányra, a turisták ott vannak a csarnokban, de migránsokat nem engednek be.

A MÁV helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a vonatforgalom várhatóan csak a kora esti órákra fog helyreállni, addig jelentős késésekre és vonatelmaradásokra kell számítani. A vonatközlekedés változásairól a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálaton, a MÁV csoport internetes elérhetőségén és a Vonatinfó mobilapplikáción lehet tájékozódni.

 

Elindult a Railjet Bécsbe és Münchenbe, migránsok nélkül

Egyórás késéssel, migránsok nélkül elindult a Keleti pályaudvarról kedden – nem sokkal háromnegyed 11 után – a Bécsbe tartó Railjet. Negyed 12-kor elindult a pályaudvarról a Münchenbe tartó Railjet is, ugyancsak migránsok nélkül.

A vonatra a magyar rendőrök mellett osztrák és német rendőrök is felszálltak. A Magyarországról induló nemzetközi vonatokon februárban kezdődött a magyar-osztrák-német közös vasúti járőrszolgálat, melyről február 13-án írták alá az együttműködési megállapodást a német és az osztrák belügyminisztérium, valamint az ORFK képviselői.

A megállapodás alapján a Magyarországról Ausztrián át Németország felé tartó nemzetközi vonatokon, illetve az induló pályaudvarokon közös vasúti járőrszolgálatot hajtanak végre, hogy kiszűrjék a schengeni térségbe való továbbutazás feltételeivel nem rendelkező harmadik országbeli állampolgárokat. A rendőrök szúrópróbaszerű és kockázatelemzésen alapuló ellenőrzéseket hajtanak végre.

A közös járőrszolgálatban a magyar rendőrség részéről a Készenléti Rendőrség állománya vesz részt. Az ellenőrzések során a vonatkísérő állomány hétnapos ciklusokban látja el szolgálatát. A járőrcsoportok két magyar, egy osztrák és egy német járőrből állnak.