Helyére kerül az Andrássy-szobor a Kossuth téren

  • MTI
  • |
  • 2015. május 5.

Kedden állítják fel a budapesti Kossuth tér déli oldalán az Andrássy Gyulát ábrázoló, bronzból készült lovas szobrot – közölte az MTI érdeklődésére a Steindl Imre Programiroda (SIP) vezetője.

Wachsler Tamás elmondta: az egykori miniszterelnök szobrának alapzata, posztamense – a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. alkotása – teljes egészében elkészült. Az éjszaka a helyszínre szállították a kétszeres életnagyságú szobrot is – Polgár Botond, Engler András és Meszlényi János szobrászművészek alkotását –, annak teljes rögzítése azonban két-három napig is eltarthat.

A Zala György szobrászművész eredeti műve alapján készített szobor talapzatának oldalán két bronz dombormű is helyet kap, ezek bírálata és készítése még zajlik. A teljes alkotás várhatóan 2016 első felére készül el, így az avatásra is akkor kerülhet sor – ismertette Wachsler Tamás.

Beszámolt arról is: néhány hónapon belül írják ki az építészeti ötletpályázatot a téren álló, '70-es években épült volt MTESZ-székház átalakítására, amelyet annak felújítása után az Országgyűlés Hivatala használ majd. Az épület már az állam tulajdonában van – fűzte hozzá.

A SIP vezetője korábban arról számolt be, hogy átépül az épület homlokzata, belsőleg pedig teljes körűen megújul majd.