Harmadszor is újratemetik az Egyesült Államok 11. elnökét

  • MTI
  • |
  • 2017. március 29.

Harmadszor is újra akarják temetni James K. Polkot, az Egyesült Államok 11. elnökét, amiért biztosan kijár majd neki a „legtöbb temetést kapott amerikai elnök” címe.

Polk 168 éve hunyt el, és az utóbbi száz esztendőben nyugton hagyták. Tennessee állam törvényhozói azonban ismét ki akarják hantoltatni, hogy negyedszerre megint máshova temessék. Polk jelenleg Nashville város Capitoliumában nyugszik, ahonnan átvinnék legújabb sírhelyére, Columbia városába. Ott áll a néhai elnök egykori háza, amely ma múzeum, és Polk annak kertjében találna – talán már tényleg – örök nyugalomra.


James K. Polk jelenlegi sírja. Forrás: Wikipédia

A hely azonban még korántsem biztos, mivel hétfőn ugyan megszavazták a helyi képviselők Polk újratemetését, de a szenátus e héten várható döntéséig a vita változatlan hevességgel dúl arról, hogy hova kerüljön, ráadásul a néhai elnök leszármazottai ellenzik az újratemetést. Teresa Elam, a 11. elnök 7. nemzedékbeli unokahúga a CBS amerikai televíziónak azt mondta, hogy „rémisztőnek” találja az ötletet.

Felháborít, hogy az elnök és felesége, e két csodálatos ember földi maradványait elszállítják ide Columbiába, csak azért, hogy pénzt csináljanak belőle

– fogalmazott Teresa Elam. A columbiai múzeum kurátora, Thomas Price szintén a CBS televízióban azzal érvelt, hogy Polk sok időt töltött Columbiában, és a helybéliek, valamint a turisták is reklamálják, vajon miért nem ott nyugszik.


George Peter Alexander Healy portréja Polk-ról – részlet

James K. Polk 1795-ben Észak-Karolinában született, de élete nagy részét Tennessee államban élte le. Az állam kormányzója volt, majd a szövetségi törvényhozás tagja, később házelnöke, 1845-ben pedig őt választották az Egyesült Államok 11. elnökévé. 1836-ban háborúval elérte, hogy az addig független Texas az Unió része legyen. Kormányzása idején csatolták az Unióhoz az oregoni területet, amelyből később Oregon, Idaho és Washington szövetségi állam lett. Polk győztes háborút vívott Kaliforniáért Mexikóval is, amely 1848-ban több mint egymillió négyzetkilométernyi területet engedett át az Egyesült Államoknak. 

1849-ben hunyt el kolerában. Akkor Nashville városi sírkertjében temették el. 1850-ben újratemették, és végakarata szerint nashville-i házának kertjébe került. Hitvese halála után, 1891-ben azonban megint kihantolták és azóta a Tennessee Capitoliumának (törvényhozásának) épülete előtt emelt mauzóleumban nyugszik, feleségével együtt.