„Ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ”

  • MTI
  • |
  • 2016. január 22.

A magyaroknak van egy rémálma, hogy eljön hozzánk a „történelem ura”, és felteszi azt a kérdést, hogy kik vagyunk és miért. Erre egyetlen válasz van: ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Ljubljanában, a magyar kulturális intézet avatásán.

A kormányfő azzal folytatta: ez egy „inspiráló rémálom”, mert ez ad választ arra, miért költünk el annyi pénzt látszólag olyan felesleges dolgokra, mint egy kulturális intézet.

A 2-3 milliós Szlovéniától és a 10 milliós Magyarországtól a feltett kérdésre csak egy válasz adható:

ha mi nem lennénk, szegényebb lenne a világ. Ezt az állítást igazolhatjuk nyelvünkkel, rámutathatnánk a magyar parlament épületére, de akár Puskás Öcsi angolok ellen rúgott góljára is

– jelentette ki Orbán Viktor.

Vannak dolgok, amiket csak mi magyarok tudunk létrehozni,

és vannak dolgok, amiket „csak mi látunk úgy, mint magyarok”, ezért nem bízhatjuk a nyelv és a kultúra szervezését kizárólag a piac változékony hangulatára. Nemzeti létünkből fakadó kötelesség, hogy minden nemzedék tudjon válaszolni, arra, hogy miért vannak magyarok a világon – mondta a miniszterelnök.

Arra bátorította a  szlovéneket, hogy a ljubljanai Balassi Intézethez hasonlóan nyissanak ők is kulturális intézményt Magyarországon.

Nem arra a kérdésre kell válaszolnunk, hogy miért nyitunk kulturális intézetet Ljubljanában, hanem arra, hogy miért nem nyitottunk eddig.

A válasz az, hogy „mert eddig csórók voltunk”, a csőd szélén egyensúlyoztunk, örültünk, hogy túléljük a válságot, és most, hogy

jobb bőrben vagyunk, van energia, pénz és figyelem is hasonló intézetek létrehozására

– jelezte Orbán Viktor a magyar kultúra napján tartott avatón. Miro Cerar szlovén miniszterelnök arról beszélt, hogy két olyan országról van szó, amely éppen a kultúrája révén élte túl a viszontagságos időket, és kiváló baráti és szomszédi kapcsolatokkal rendelkezik. Mint mondta: kormányfőként szeretné elérni, hogy

a politikában is több kultúra legyen.

Eddig Lendva volt a szlovéniai magyarok kulturális központja, de most Ljubljana is csatlakozik ehhez a szerephez. A szlovén fővárosban ugyanakkor eddig is sokrétű magyar kulturális élet zajlott, leginkább a helyi József Attila Kulturális Egyesület jóvoltából, sőt magyar nyelvet is oktatnak az egyik ljubljanai általános iskolában, tavaly pedig a két ország tudományos és művészeti akadémiái rendeztek közösen kiállítást a szlovén fővárosban – sorolta a szlovén kormányfő.