„Felgyújtanánk”

Van, hogy még a szöveggyáros publicistát is megszállja olykor az ihlet, elkapja a hév, a lendület, vagy nevezzük bárminek. Ezekben a pillanatokban születnek meg az újságírás remekei, a brilliáns költői képek, a barokkos körmondatok, a stiláris és morális bravúrok.

SIC!RÁZÓ című rovatunkban újságíró kollégáink gyöngyszemeit vonultatjuk fel, egy-egy képpel is illusztrálva a leírtakat, hogy ezzel is megkönnyítsük azok értelmezését, befogadását, megemésztését.


A rovatnyitó darabot a brit sajtónak köszönhetjük, a lentebb idézett részletet Carl Greenwood, a Daily Error Mirror nevű bulvárlap online változatának zeneesztétája újságírója Carl Greenwoodja vetette monitorra, aki ugyan – mint kiderült – szerencsére kisebbségben van a véleményével, de legalább érzékletesen meg tudta fogalmazni.

A Mirror ugyanis egytől ötig osztályozta Eurovíziós jelölteket, Csemer Boglárka Boggie dalára pedig mindösszesen egy csillagot adott megjegyezve, hogy a háborúellenes dal felénél már enyhe kómába lehet esni – majd elmélázott azon, hogy melyik a jobb: megnyerni a háborút vagy elaltatni az ellenséget.

De az igazán sziporkázó részt még nem idéztük. Íme:

Ismeritek azokat az embereket, akik quornból készült kardigánt meg teniszcipőt hordanak, és a brokkolikat ért kegyetlen bánásmódról bégetnek, mikor kitépik őket a Földanyából?

Ez rosszabb. Ez sokkal-sokkal rosszabb. Ez az a fajta dal, amitől elővennénk az öngyújtóinkat, és felgyújtanánk a saját fülünket, mert még az is jobb, mint ezt hallgatni.


Montázsunkon sajnos nem a cikk szerzője látható. A kép forrása: Flikr