Énekmondó versennyel és a költők futásával bővül az idei Versmaraton

  • MTI
  • |
  • 2016. január 29.

Énekmondó versennyel és a költők futásával bővül az idei Versmaraton programja, amely így a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatává növekszik – mondta el Oláh János, a Magyar Napló Kiadó vezetője pénteken Budapesten.

Hozzátette: a Magyar Írószövetséggel és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA) közösen szervezett programok célja a kortárs költészet népszerűsítése, megmutatni, hogy

nem csupán halott költők vannak Magyarországon, hanem élők is.

Újdonság a HangHordozók elnevezésű, 450 ezer forint összdíjazású verseny, amelyre március elsejéig lehet jelentkezni Az év versei 2016 című, 103 alkotó műveit felvonultató antológiából választott megzenésített költeményekkel. A legjobb pályázókat április 3-án közönség előtt hallgatja meg a Harcsa Veronika énekesből, Csík János népzenészből, Dinnyés József zeneszerzőből és előadóművészből, Stifner Gábor rádiós szerkesztőből és Farkas Tiborból, a K11 Művészeti és Kulturális Központ művészeti vezetőjéből álló szakmai zsűri.

Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke az eseményen úgy fogalmazott: a verseket megzenésítő előadók missziót teljesítenek, hiszen a zene segítheti a költészet túlélését a jövendő generáció számára.

Hasonlóan vélekedett Stifner Gábor is, aki szerint a verseny rámutathat, hogy a kortárs költemények megzenésítését az 1960-as években elkezdő nagyszerű nemzedék – Cseh Tamás, Sebő Ferenc, a Kaláka együttes vagy Dinnyés József - munkásságának ma is van folytatása.

További újdonság a programok között az április 9-i Költők futása, amelynek részeként kortárs alkotók egy 42 kilométerest távot fognak teljesíteni váltófutásban a főváros XII. kerületében található Költő utcában. Zsille Gábor, a Magyar Napló szerkesztője hozzátette: a futáshoz bárki csatlakozhat.

Az immáron hatodik alkalommal megszervezett Versmaraton hagyományos programjaként április 11-én tizenkét órán át egymást váltva csaknem száz kortárs magyar költő – köztük várhatóan Ágh István, Lackfi János, Tandori Dezső és Szálinger Balázs – fogja felolvasni verseit a Magyar Rádió Márványtermében.

Doncsev András, az MTVA kulturális főszerkesztője a sajtótájékoztatón elmondta: az eseményről élő online közvetítést biztosít, valamint helyszíni bejelentkezésekkel ad hírt a közmédia, amely a kulturális élet, a művészetek elsőszámú pártolója és megjelenítője Magyarországon.

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezik a Hajó a vers elnevezésű dunai hajókázást is a Versmaraton résztvevőivel és támogatóival. A nyáron megrendezendő Könyvhét rendezvényeihez kapcsolódó program célja idén is a kortárs szerzők egymással és a külföldi partnerekkel való kapcsolatának erősítése lesz.

A Versmaraton rendezvénysorozatának fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.