Első ízben bírálta nyilvánosan a szociáldemokrata kormányt a fél éve megválasztott román államfő

  • MTI
  • |
  • 2015. május 8.

Első ízben bírálta nyilvánosan Klaus Iohannis, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt éléről novemberben megválasztott román államfő Victor Ponta szociáldemokrata kormányát pénteken.

A gdanski győzelem napi ünnepségekről hazatérő Iohannis repülőtéri sajtótájékoztatóján, riporteri kérdésekre válaszolva botrányosnak nevezte azt, ahogyan a kormány megszervezte az elektronikus egészségügyi kártyákra való áttérést.

Rosszallóan beszélt arról is, hogy Ponta "saját szakállára" anélkül tett körutat a Perzsa-öböl országaiban, hogy vele előzőleg konzultált volna. A román alkotmány szerint a külpolitikában az államfőnek van meghatározó szerepe.

Az államfő a büntetőeljárás kormánypárti politikusok által kezdeményezett módosítását is bírálta, amely nehezítené a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba helyezését. Leszögezte, hogy nagyon rossz véleménye van minden olyan módosításról, amely fékezi a korrupció elleni harcot.

Iohannis szerint ő továbbra is "intézményes" viszonyt ápol a kormányfővel, amelynek vannak "jó oldalai" is, de "zavaroktól" sem mentes. Elismerte, hogy már nem találkozik heti rendszerességgel Pontával, csak ha valamilyen konkrét ügyben egyeztetniük kell.

A decemberben hivatalba lépett Iohannis eddig tartózkodott attól, hogy bírálja egykori riválisát, de – mandátuma elején adott interjúiban – nem titkolta, hogy szívesebben dolgozna együtt egy olyan kormánnyal, amelyet saját pártja alakít.

A Traian Basescu korábbi államfővel folyamatosan csatázó Ponta taktikát váltott: együttműködésre és kompromisszumra kész magatartást tanúsít az elnöki hivatal új lakójával szemben, és minden gesztusával feledtetni próbálja, hogy valójában nem szövetségese, hanem politikai ellenfele a rendkívül népszerű Iohannisnak.

A szociáldemokrata politikusnak sikerült leszerelnie a választási kudarc miatt elégedetlen párton belüli bírálóit, a szocdemek népszerűsége pedig kilábalni látszik a hullámvölgyből, mióta a Ponta-kormány adócsökkentéseket jelentett be.

A román hírtelevíziókban megszólaltatott politikai elemzők szerint Iohannis hangnemváltása az ellenzéki liberálisoknak nyújtott politikai támaszként is értelmezhető. Jövőre parlamenti választások lesznek Romániában, és bár Iohannis megválasztása pártját is népszerűbbé tette, a legutolsó felmérések szerint gyorsan apad a liberálisok előnye Ponta szociáldemokratáival szemben.