Először találkozott Károly brit trónörökös és Gerry Adams, a Sinn Féin elnöke

  • MTI
  • |
  • 2015. május 19.

Első ízben találkozott egymással Károly walesi herceg, a brit trón várományosa és Gerry Adams, az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő radikális katolikus mozgalom, a Sinn Féin elnöke.

A brit trónörökös – hitvese, Kamilla cornwalli hercegnő társaságában – kedden négynapos írországi és észak-írországi látogatást kezdett, és első programjaként az Írország nyugati partján fekvő Galway városában találkozott az ír politikai pártok vezetőivel.

A rendezvényen Károly herceg és Adams kezet rázott és néhány szót váltott egymással.

A találkozó rendkívüli történelmi horderejét az adja, hogy a legnagyobb fegyveres katolikus ulsteri milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) – amelynek a Sinn Féin korábban gyakorlatilag a politikai szárnya volt – három évtizedes hadjáratot folytatott a brit korona észak-írországi fennhatósága ellen, és 1979-ben Lord Mountbattent, Károly nagybátyját, a brit királyi család egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb tagját is meggyilkolta.

Mountbatten gróf, a gyarmati India utolsó brit alkirálya 79 évesen halt meg annak a pokolgépnek a robbanásában, amelyet az IRA egy osztaga helyezett el jachtján az ír partok előtt. A merényletben életét vesztette Mountbatten 14 éves ikerunokáinak egyike és egy másik gyermek is.

Lord Mountbatten a 89 esztendős II. Erzsébet királynő néhai édesapjának, VI. György királynak távoli, a brit uralkodó 94 éves férjének, Fülöp edinburghi hercegnek viszont közeli rokona volt, és ő ismertette össze a későbbi királyi házaspárt még 1939-ben.

Ő a brit királyi család egyetlen tagja, aki IRA-merényletben halt meg.

Az IRA támadásaiban becslések szerint háromezren vesztették életüket vagy sérültek meg, köztük hétszáz brit katona.

A keddi találkozót Gerry Adams kezdeményezte, Károly herceg pedig beleegyezett.

A Sinn Féin elnöke a BBC televíziónak a rendezvény előtt kijelentette: jelképesnek tartja találkozását a brit trón várományosával, ugyanakkor reméli azt is, hogy első találkozójuk segíteni fogja az egész észak-írországi rendezési folyamatot. "Nagyon sok a fájdalom, nagyon sok a gyász, de most arra kell törekedni, hogy minden lépés előre vigyen" – fogalmazott Adams.

Az előző, hasonló horderejű esemény három éve volt. II. Erzsébet királynő – aki gyémántjubileuma, vagyis trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából 2012-ben körutat tett az Egyesült Királyságot alkotó tartományokban – Belfastban, Észak-Írország fővárosában találkozott és kezet fogott Martin McGuinness északír miniszterelnök-helyettessel, a Sinn Féin második emberével, aki az 1970-es években az IRA katonai tanácsának magas rangú tagja volt.

Az IRA terrorhadjáratát hivatalosan az 1998-as nagypénteki rendezési megállapodás zárta le. A tényleges áttörés azonban 2007-ben történt, amikor a katolikus milícia leszerelte fegyverzetét.

A megbékélési folyamat sikerét jelzi, hogy jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítésért küzdő katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és a Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva.