Elhelyezték II. János Pál ereklyéjét egy morvaországi búcsújáróhelyen

  • MTI
  • |
  • 2015. május 18.

Morvaország egyik leglátogatottabb búcsújáróhelyén, az Olmütz melletti Svatý Kopečeken lévő Szűz Mária-bazilikában, vasárnap ünnepélyesen elhelyezték II. János Pál pápa ereklyéjét – közölte hétfőn a cseh püspöki konferencia.

II. János Pál egy vércseppjét, amely speciális üvegecskében egy aranyozott dobozban található, ünnepi szentmise keretében helyezték el a bazilika falában abból az alkalomból, hogy a pápa 20 éve meglátogatta a búcsújáróhelyet és fiatalok ezreivel találkozott.

Az ünnepi szentmisét Stanisław Dziwisz lengyel érsek, II. János Pál egykori személyes titkára celebrálta.

A lengyel pápa ereklyéjét eddig a krakkói érsekség őrizte, és Dziwisznek köszönhető, hogy az ezután az észak-morvaországi búcsúhelyen lesz látható. 

A Svatý Kopečeken álló Szűz Mária bazilika a dél-morvaországi Velehrad mellett Morvaország második legnépszerűbb búcsújáróhelye. 

II. János Pál, aki 1978-tól 2005-ben bekövetkezett haláláig vezette a katolikus egyházat, 2005 májusában látogatott el a kegyhelyre, ahol több mint tízezer fiatallal találkozott.

A pápa miséjén, amelyre a közeli olmützi repülőtéren került sor, több mint 250 ezer ember vett részt, döntő többségük Lengyelországból érkezett Morvaországba. A pápa második csehországi látogatására 1997-ben került sor.