Élesen bírálta az Európai Uniót Marine Le Pen egy prágai konferencián

  • MTI
  • |
  • 2015. május 6.

Élesen bírálta az Európai Uniót Marine Le Pen, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke szerdán Prágában egy Európa jövőjével foglalkozó nemzetközi konferencián.

Európának szerinte nincs szüksége semmiféle központosításra és a szabad nemzetek együttműködésén kell alapulnia. A vitatott politikus beszédét egy tucatnyi fiatal próbálta megzavarni, akik fasisztaellenes jelszavakat kiabáltak, míg a rendezők ki nem vezették őket az ülésteremből.

"Az Európai Unió veszélyes és utópisztikus projekt, amely ránk volt kényszerítve, egyetértésünk nélkül és akaratunk ellenére. Ez az európai együttműködés gondolatát a globalizáció közepette bürokratikus rossz álomra változtatta, amely teljes mértékben ellentétes a liberalizmussal" – jelentette ki Le Pen.

Az EU-t ráadásul olyan tehetségtelen emberek vezetik, akik szerinte képtelenek megvédeni a szervezetet "a 2. világháború óta jelentkezett legnagyobb veszélytől" – jelentette ki a politikus az iszlám terrorizmusra célozva.

"Az Európai Unió reményeink sírjává vált. Az euró lényegében tönkreteszi gazdaságunkat" – vélekedett Le Pen, aki Az európai béke és jólét az Európai Unió utáni időszakban elnevezésű konferencia legfőbb külföldi vendége.

A cseh képviselőházban lezajló tanácskozást a parlamenten kívüli Polgári Konzervatív Párt és Radim Fiala, az Úsvit mozgalom képviselője rendezték. A nemzetközi konferencia célja vitát nyitni Európa jövőjéről – mondták a rendezők újságíróknak.

A francia Nemzeti Fronton kívül az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamint a belgiumi Flamand Érdek nacionalista párt képviselői vannak jelen a konferencián. Beszédet mondott Tomio Okamura, a cseh parlamenti alsóház képviselője, az Úsvit (Virradat) mozgalom volt elnöke is.

"Olyan Európára van szükség, amely a szabad nemzetek együttműködésén alapszik" – hangsúlyozta Le Pen, aki kedden egyebek között Václav Klaus volt cseh államfővel is tárgyalt Prágában.

Cseh politikusok és pártok bírálták az európai szélsőjobb prágai konferenciáját. Jan Hamáček, az alsóház elnöke azt mondta, hogy a tanácskozás megtartását a parlament épületében nem volt módjában megakadályozni. Megjegyezte: ilyen tanácskozás megrendezésére a parlamentben minden képviselőnek joga van.