Egy hét múlva kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál

  • Szerk.
  • |
  • 2017. szeptember 14.

Szeptember 21-én kezdődik és 30-áig tart a budapesti Művész Moziban a Szemrevaló / Sehenswert Filmfesztivál. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új és klasszikus filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. Szeptember 21-én a Fritz Lang című alkotás nyitja a filmes mustrát, melyet rendezője, Gordian Maugg is elkísér a magyar fővárosba. A 18 filmet bemutató Szemrevaló programját további öt közönségtalálkozó színesíti. A fesztivál egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is jelen lesz.

Az idei Szemrevalót szeptember 21-én, csütörtökön 19:30-kor a Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller nyitja, melyben a legendás rendező alkalmas anyagot keres az első hangosfilmjéhez. A zajos Berlinből Düsseldorfba utazik, ahol közvetlen közelről kísérheti figyelemmel a neves bűnügyi tanácsos, Gennat nyomozását, aki egy brutális sorozatgyilkos után folytat hajtóvadászatot. Langot az idegen környezetben utoléri saját múltja és feltárulnak előtte a minden emberben ott rejlő mélységek. A Fritz Lang tisztelgés a 40 éve elhunyt rendező előtt: miközben a remekmű, az M – egy város keresi a gyilkost keletkezéséről szól, virtuóz módon szövi thrillerré a tényeket és a legendát. A vetítés után a fesztivál vendége lesz a film rendezője, Gordian Maugg.

Alkotókban gazdagnak ígérkezik a Szemrevaló nyitó hétvégéje: szeptember 22-én, pénteken az osztrák színészlegendával, Josef Haderrel találkozhat a közönség. A tavalyi Szemrevalón ő volt látható Stefan Zweig szerepében – idén fanyar, szatirikus arcát is megmutatja. A 20 órától látható Mérgezett egér első filmje, melynek egyben rendezője, forgatókönyvírója és főszereplője is. A film vetítése után Buglya Zsófia beszélget vele Wolf Haasról, krimikről, Bécsről, filmkészítésről.

A Napfogyatkozás gyöngéd történet összetartozásról, meghittségről és szeretetről, valamint a bátorság­ról, sorsunk felvállalásáról, melynek rendezőjével, Stefan Haupttal szeptember 23-án, szombaton a 20:15-kor kezdődő vetítés után találkozhat a közönség. Bár kevesen tudják, Fritz Lang Bécsben született. 1934-ben már Franciaországban vitte filmre Molnár Ferenc Liliomját, mely igazi filmtörténeti ritkaság. A film szeptember 24-i, 18:30-as vetítése után Fritz Langról és koráról beszélget Földényi F. László esztéta és Muszatics Péter filmtörténész. Moderál: Barkóczi Janka filmkritikus.

Joseph Beuys: a kalapos ember 30 évvel a halála után ma olyan látnokként hat, aki megelőzte, és máig megelőzi korát. Andres Veiel filmje magát a művészt szólaltatja meg. Számos eddig ismeretlen dokumentumból transzparens portrét rajzol. Beuys bokszol, társalog, művészetet magyaráz egy halott nyúlnak, és azt kérdezi:

Önök talán nevetés nélküli forradalmat akarnak csinálni?

Szeptember 28-án, csütörtökön a 19 órai vetítés után a fesztivál vendége lesz Beuys egykori munkatársa, a sokáig a kasseli documenta felügyelő bizottságában is aktív művészettörténész, Rhea Thönges-Stringaris.

Szeptember 29-én, pénteken 19 órakor vetítik az Ideges idegeneket, melyben két bécsi munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, és ebből nem kevés kalamajka adódik. A vetítés után a közönség találkozhat a film rendezőjével, Arman T. Riahi-val.

A teljes program megtekinthető a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán.