Ecuador internetes kampánnyal tiltakozik Brad Pitt új filmje ellen

  • MTI
  • |
  • 2015. május 12.

Ecuador internetes kampányba és aláírásgyűjtésbe kezdett, valamint nyílt levélben szólította fel Brad Pittet, hogy ne készítsen filmet Paul Barrett The Law of The Jungle című könyvéből, amely a Chevron amerikai olajipari óriás és az ecuadori állam közötti perről szól, és amelynek megfilmesítési jogait a hollywoodi sztár vásárolta meg.

"Brad, arra kérjük, hogy cselekedjen helyesen! Arra kérjük, hogy ne éljen egy olyan fikciós regény megfilmesítésének jogaival, amely komoly károkat okozhat a benne lévő hazugságok és hamis információk terjesztésével! Arra kérjük, hogy ne kezdjen semmit ezekkel a jogokkal és másoknak se hagyja, hogy éljenek velük!" – idézi a levelet az Andes hírügynökség.

A levél szerint a könyv "elferdíti" a valóságot és számos "tényt, valamint eseményt mutat be tévesen" azzal a perrel kapcsolatban, amelyet a helyi őslakosok indítottak a Chevron ellen, azzal vádolva az amerikai olajóriást, hogy helytelen kitermelési gyakorlatával jelentős környezeti és egészségi károkat okozott.

A Texaco vállalat, amely 2001-ben került a Chevron tulajdonába, 1964 és 1992 között végzett munkálatokat Ecuadorban. 2013-ban az ecuadori bíróságok 9,5 milliárd dolláros kártérítés kifizetésére kötelezték a Chevron-Texaco vállalatot.

Az amerikai cég szerint azonban Ecuadornak kell magára vállalnia a lakosok kártérítését, mivel a vállalat még az országból való – több évtizeddel ezelőtti – kivonulása előtt fizetett az okozott kárért, és megállapodást kötött a quitói kormánnyal arról, hogy az elvégzi a környezet helyreállítását.

A #BradDoTheRightThing online kampány kezdeményezői szerint Paul Barrett újságíró könyve alapján készülő, az olajtársaság álláspontját tükröző film gyengítené az ecuadoriak esélyét arra, hogy végül győzzenek a bíróságon.

Néhány héttel ezelőtt Rafael Correa ecuadori államfő maga hívta meg Brad Pittet, hogy nézze meg az amerikai cég által hátrahagyott károkat.

A Chevron egyelőre nem válaszolt az Andes hírügynökség megkeresésére.