Cseh Tamás történelemkönyve: kétestés koncertsorozat a MOM Kulturális Központban

  • MTI
  • |
  • 2016. január 11.

Cseh Tamás történelemkönyve (I. és II. kötet) címmel ad kétestés koncertsorozatot a MOM Kulturális Központban a Vodku fiai zenekar, közreműködő zenészek és neves színművészek társaságában január 21-én és 22-én.

A két egymást követő este programját Cseh Tamás és Bereményi Géza, valamint Másik János és Csengey Dénes dalaiból állították össze. A koncertsorozat célja és alapkoncepciója a magyar történelem elmúlt négy évtizedének bemutatása Cseh Tamás dalain keresztül.

A sajtó képviselői a hétfői nyilvános próbán kaphattak ízelítőt a produkcióból a budapesti Lámpásban, ahol a közreműködők közül jelen volt mások mellett Jordán Adél, Miczura Mónika, Holecskó Orsolya, Ferenczi György, Adorjáni Bálint és Bereményi Géza is.

Jordán Adél az MTI-nek felidézte, hogy Cseh Tamás dalai tavaly „jöttek be az életébe”, amikor egy, a MOM Kulturális Központban tartott koncerten két számot énekelt tőle. Ezúttal több dallal is készül – mondta, kiemelve a Forró város című csodálatos szerelmes dalt:

úgy érzem tőle, hogy szeretnék a 70-es években járni, és nyáron szerelmesnek lenni.

Kleb Attila koncertszervező elmondta, hogy a 2015 januárjában a MOM Kulturális Központban tartott koncert nagy sikerének, valamint Bereményi Géza és Császár Bíró Éva, Cseh Tamás özvegye biztatására döntöttek úgy, hogy belevágnak egy következő koncert szervezésébe, pontosabban kettőébe: január 21-én és 22-én a rendszerváltás előtt, illetve után született dalok kerülnek terítékre, összesen 40 évet ölelve át.

Elárulta, hogy Bereményi Géza vállalta: az első nap fináléjához hozzáír még egy versszakot a Ten Years After (Tíz év múlva) című dalhoz, aktualizálva azt.

Kleb Attila elmondta azt is, gondolkodnak azon, hogy az ország más városaiba is elviszik a produkciót, bár ez nem könnyű, mert igen költséges: sok a szereplő, ezenkívül díszletet is kialakítanak. Megemlítette, hogy 2017 januárjában Budapesten hasonló, egy-két estés produkcióval ünneplik meg Cseh Tamás születésnapját, amely éppen a magyar kultúra napjával esik egybe.

Bereményi Géza az MTI-nek arról beszélt, hogy nagyon jónak tartja a címválasztást – Cseh Tamás történelemkönyve –, hiszen a dalokban, még a szerelmes dalokban is mindig lehet érezni a történelmi miliő hatását.

Én mint szövegíró, mint író mindig történelmi környezetben láttam a dolgokat, önmagam életét is, mert olyan nagy erővel hatott rám és a családomra a történelem. Valamennyiünkkel így van ez, csak van, aki ezt nem veszi figyelembe, és van, aki ennek él

– fogalmazott Bereményi Géza.

Azt is kifejtette, hogy minden héten másként látja, mennyire élők Cseh Tamás dalai: egyszer úgy érzi, hogy az összes korosztályra hatnak, máskor úgy, hogy már lejártak – de aztán újból és újból felbukkannak.

A mostani koncerthez – az új versszak megírásán túl – azzal járul hozzá, hogy segít összeállítani a dalok sorrendjét, a dramaturgiát.