Bucsi Réka új animációja a Berlinalén debütál

  • MTI
  • |
  • 2016. január 12.

Bucsi Réka LOVE című új animációs filmje a februári Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában debütál. A mustra szervezői közben újabb kilenc filmet hoztak nyilvánosságra a játékfilmes versenyprogramból.

Bucsi Réka két éve Symphony no. 42 című animációs filmjével mutatkozott be Berlinben. Az alkotás a Berlinale után több mint 50 nemzetközi fesztiválon aratott sikert, beválogatták a tavalyi Sundance Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába, majd bejutott a legjobb kilenc rövid animációs film közé, amelyek közül végül az Oscar-jelöltek kikerültek – emlékeztetett kedden a Nemzeti Filmalap közleménye.

A francia koprodukcióban készült LOVE, amely a szerelemről mesél, egy távoli bolygón játszódik, mely egy külső hatás következtében elkezd átalakulni és hatással lenni az ottani élőlényekre. A 14 perces produkciót Magyarországon a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja támogatta, míg francia részről a CNC és az ARTE kapcsolódott be. A film hazai gyártója a Boddah, amelynek Bucsi és Osváth Gábor producer mellett Rév Marcell és Szimler Bálint a tagjai.

A 66. Berlinale február 11-én az Oscar-díjas Coen testvérek Ave, Cézár című, versenyen kívül debütáló új filmjével nyílik meg. A rendezőpáros vígjátéka Hollywood aranykorában játszódik, és olyan sztárok szerepelnek benne, mint Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson vagy Frances McDormand.

A szervezők tájékoztatása szerint a filmes versenyprogramban 15 produkciót vetítenek. A korábban bejelentett öt címet tartalmazó lista hétfőn újabb kilenc címmel bővült, így az Alone in Berlin német-francia-brit, a Genius brit-amerikai, a Midnight Special amerikai, a Boris sans Béatrice kanadai játékfilm és a Zero Days című amerikai dokumentumfilm mellett a Cartas da Guerra (Levelek a frontról) című portugál dráma, az Ejhdeha Vared Mishavad! (Jön a sárkány!) című iráni mozi, a Fuocoamare (Tűz a tengeren) című olasz-francia dokumentumfilm, a Hele Sa Hiwagang Hapis című fülöp-szigeteki-szingapúri alkotás, a Kollektívet (Kommuna) című dán-svéd-holland film, a L'avenir (Elkövetkezendők) című francia-német dráma, a Quand on a 17 ans (17 évesen) című francia munka, a francia-boszniai Smrt u Sarajevo (Halál Szarajevóban) és a lengyel-svéd Zjednoczone Stany Milosci (Szerelem egyesült államai) is szerepel a mustrán.

A február 11-21. között zajló 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének elnöke idén Meryl Streep hollywoodi színésznő lesz.

A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás mustrák sorában.

 

Frissülés

A 2016. január 27-én készült fotók: