A nagy Fitzgerald különös élete

F. Scott Fitzgerald 75 éve, 1940. december 21-én hunyt el Hollywoodban. Leghíresebb regényének, A nagy Gatsbynek eddig hat különböző filmfeldolgozása látott napvilágot, az első már rögtön a kötet megjelenését követő évben, 1926-ban, az eddigi utolsó pedig 2013-ban, Leonardo DiCaprio főszereplésével.

Fitzgerald műveiben lépten-nyomon találkozhatunk önéletrajzi elemekkel, akár a szereplők megformálását, akár az írások cselekményét nézzük. De hiszen volt is miből merítenie: földi életének 44 évében rendesen kijutott neki a „jóból”. Mivel diákként nemigen állta meg a helyét, gondolta, majd a seregben magára talál, így eléggé fiatalon bevonult katonának – röviddel az első világháború vége előtt.

1919-ben ismerte meg Zelda Sayre-t, akit el is jegyzett, ám a lány felbontotta a jegyességet, mert megítélése szerint Fitzgerald nem lett volna képes eltartani őt. A következő évben azonban kiadták az író Innen az édenen című regényét, ami váratlan sikert hozott számára, így Zelda most már ráállt a házasságra, melyből egy kislányuk is született.

Fitzgerald korabeli megítélését nemcsak irodalmi munkássága, de extravagáns életmódja is befolyásolta. Alkoholizmusa és a narkotikumfüggősége miatt kritikusai komolytalan figurának tartották, ráadásul feleségével gyorsabban szórták a pénzt, mint amilyen tempóban az befolyt – így az író csakhamar ismét legatyásodott.

Zelda többször is idegösszeroppanást kapott, végül egyre súlyosbodó skizofréniája miatt elmegyógyintézetbe került, a kezelés számlái pedig természetesen ugyancsak a férjét terhelték, aki végül 1940-ben, második szívrohamát követően feladta a számlákkal, a kritikusokkal, az olvasókkal, a szerkesztőségekkel, vagyis az életével folytatott harcot.

Alábbi portrévideónk Fitzgerald életének fontosabb és jellemző momentumait emeli ki, az író műveiből készült filmadaptációk segítségével. A felhasznált filmek: A nagy Gatsby (1949, 1974, 2013), Amikor utoljára láttam Párizst (1954), Az utolsó filmcézár (1976), Benjamin Button különös élete (2008), illetve az Éjfélkor Párizsban (2011), mely utóbbi bár nem Fitzgerald művéből készült, de egy az egyben megjelenik benne az író alakja.

A főbb szerepekben Marion Cottilard, Tony Curtis, Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Mia Farrow, Robert Mitchum, Brad Pitt, Robert Redford, Elizabeth Taylor és Owen Wilson látható. A videót szerkesztette: Molnár H. Boglárka és Duránszkai Tamás. Vágta: Molnár H. Boglárka.