A gyermekvállalási kedv lanyhulásának veszélyeire figyelmeztető filmpályázatot hirdettek Kolozsváron

  • MTI
  • |
  • 2016. január 18.

A gyermekvállalási kedv lanyhulásának a veszélyeire figyelmeztető filmpályázatot hirdetett hétfőn az Áldás Népesség Egyesület erdélyi egyetemi hallgatók számára Kolozsváron.

A pályázaton 18 és 30 év közötti erdélyi egyetemi hallgatók vehetnek részt 5-30 perces magyar nyelvű produkciókkal, amelyeket egyénileg, vagy legfeljebb négyfős csoportokban készítenek. A pályamunkákat április 8-ig kell beküldeni. A Kövér László házelnök fővédnökségével zajló pályázat díjazottjai 1000, 600 illetve 400 eurós pénzjutalomban részesülnek. A pályázat részletei az aldasnepesseg.ro internetes oldalon találhatók meg.

A „Negyvenegyetlen-nem” című pályázat néhai Csép Sándor erdélyi filmrendező negyven évvel ezelőtt készített Egyetlenem című dokumentumfilmjére utal. A le is vetített film drámai hangon szembesíti a nézőt a kalotaszegi magyarok egygyermekes családmodelljével. A filmben megszólaló fiatalok a kalotaszegi elanyagiasodott házasodási szokások terhe alatt mondták, hogy csak egy gyermeket vállalnak.

Egyed Ákos kolozsvári történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja elmondta, hogy Erdélyben Kalotaszegen, Magyarországon pedig Zala megyében alakult ki először a „zsugorodás családmodellje”. Hozzátette, Kalotaszegen már az 1848-as jobbágyfelszabadítás előtt szokássá vált, hogy 2-3 napos lakodalmakat tartottak, amelyen a házasuló fiatalok szüleinek be kellett mutatniuk a hozományt. A szülők úgy érezték, hogy – ha több gyermeket vállalnának – képtelenek lennének megfelelni a hozomány előállítására vonatkozó társadalmi elvárásnak.

Simon Csaba, az Áldás Népesség Egyesület elnöke elmondta: a pályázattal azt a korcsoportot próbálják megszólítani, amely  családalapítás előtt áll. Hozzátette, a szervezők reményei szerint az Országgyűlés elnöke jelenlétében adhatják majd át a pályázat díjait.