12 számos zenei utazás egy képzeletbeli világban

  • MTI
  • |
  • 2016. szeptember 20.

Følklandbe, egy képzeletbeli világba kalauzol új stúdióalbumán a Kerekes Band. Back to Følk című anyagát október 8-án a Fonó Budai Zeneházban mutatja be a népszerű világzenei formáció.

Tisztán instrumentális anyagot készítettünk, és úgy gondoltuk, jó, ha van valami plusz. Közös ötletelésből jött másfél-két évvel ezelőtt Følkland szigete, ez a képzeletbeli világ, aztán kitaláltuk hozzá a legendát az ott élő a magyariakkal, akik lovasnomád életmódot folytatnak, végül mind a 12 szám e koncepció köré épült

– mesélte Fehér Viktor, a Kerekes Band dobosa. Hozzátette: bár tisztában voltak vele, hogy megosztó lehet az új album gondolatisága, mégis az egész zenekar egységesen állt a lemez mögé, hiszen a pimasz, néha szarkasztikus hozzáállás tökéletesen illeszkedik a csapat eddigi munkáiba. A CD-hez mellékelt füzetkében részletesen olvashatunk Følkland természetrajzáról (Magna Hungáriától délre), állatvilágáról (a 150 kilós verebekről), kultúrájáról (Puszta Beat), gazdaságáról (motorgyártás), etnikai, nyelvi, vallási megoszlásáról (ethnók, funkuk, mormoták).

A zenénk szerintem jóval letisztultabb, ha úgy tetszik, lélegzőbb lett, mint a korábbi lemezeken, amikor sokkal masszívabbra sikerült az anyag

– fogalmazott Fehér Viktor. A lemezen hallható Folklórmán indulója és lkland ősi himnusza is. Alapvetően megmaradt az elmúlt években a Kerekes Bandtől megszokott hangzás, a folk, az etno, a funk, a pop, a rock, a dzsessz és a blues elegye.

Nyilván egy bigott népzenész számára ennek semmi köze a folkhoz, de vannak a számainkban magyar népdalgyökerek vagy szlovák parancsolónóta is, utóbbi címe Sárkányfű a lemezen.

A dalötletek nagyrészt Fehér Zsombortól, Viktor bátyjától származnak, de a lemezen minden zenekari tagnak van saját szerzeménye.

A táncházak világából érkezett egri Kerekes Band első két lemeze, a Pimasz (2006) és a Fel a kalappal! (2008) instrumentális volt, ahogy a dobos felidézte, az öt évvel ezelőtti What the Folk?!, illetve a 2013-as Folklore Man esetében Fehér Zsombor zenekarvezető furulyás érzett késztetést az éneklésre (mindkét anyag Fonogram-díjat kapott). A Kerekes Band 2014-ben koncertanyaggal (Live at A38), tavaly pedig az Argo2 című film zenéjével jelentkezett – ez limitált példányban, floppylemezen került piacra.

Amikor kicsit nyitottunk a mainstream felé, akkor a zenekar két nagy slágere vokális lett, a Mr. Hungary-ben a Bëlgából ismert Még5lövés, a Waiting for the Sunshine-ban Fábián Juli működött közre. De a koncerteken is mindig a csak hangszeres dalok voltak túlnyomó többségben, a közönség így szeretett meg minket

– fejtette ki Fehér Viktor. Szerinte külföldön, például Angliában is nyitottabbak egy instrumentális világzenei albumra. Annak idején a Pimaszt a legtekintélyesebb világzenei magazin, a brit Songlines beválogatta a világ tíz legjobb, újonnan megjelent lemeze közé. Fehér Viktor hozzáfűzte, hogy a lap hamarosan új lemezüket is szemlézi. Litvániából és Lengyelországból szintén érdeklődnek az anyag iránt.

A CD-borítón a csapat tagjai (Fehér Zsombor és Viktor mellett Námor Csaba – koboz; Csarnó Ákos – brácsa; Kónya Csaba – basszusgitár) a Herczeg Zoltán által tervezett følklandi „népviseletben” pózolnak, az imázst a lovak mellett az oldalkocsis motor is meghatározza.

A koncerteken azért csak néhány alkalommal tervezünk így megjelenni, október 8-án a Fonóban, illetve majd az Akváriumban mindenképpen, utóbbi egybeesik Følkland függetlensége kikiáltásának 900. évfordulójával.

A beszélgetéshez csatlakozó Fehér Zsombor elmondta, hogy a Back to Følk – Music From Følkland decemberben ötszáz példányban bakeliten (vinyl) is megjelenik. A lemezt a zenekar „turisztikai kisfilmeken” keresztül is promotálja az interneten.

Følkland ősi himnuszát a koncerten egy kórus fogja énekelni. Szeretnénk, ha I. (Kis) Folkus fejedelem is eljönne a Fonóba, de ő mindig utazgat a Følkland-szigetek között, és mivel nincs vízi közlekedés, úszva teszi meg a távokat

– mondta végül Fehér Zsombor.