Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte az isztambuli terrortámadást

  • MTI
  • |
  • 2016. január 12.

Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte az eddigi hírek szerint tíz halálos áldozattal és tizenöt sebesülttel járó keddi isztambuli robbantást.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Johannes Hahn bővítési biztossal közösen jegyzett nyilatkozatában az Európai Unió nevében őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A levélben emellett gyors felépülést kívántak a sebesülteknek.

Az Európai Unió és Törökország egységesen kiáll a terrorizmus minden formája ellen. A terrorizmus elleni harcot prioritásként határozták meg a 2015. november 29-i EU-Törökország csúcstalálkozón, és fokoznunk kell erőfeszítéseinket ezen a téren, hogy teljes mértékben eleget tegyünk a nemzetközi jogi, ezen belül pedig az emberi jogi és humanitárius jogi kötelezettségeinknek

– olvasható a kommünikében.

A történteket Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke „brutális terrortámadásnak” minősítette és határozottan elítélte. A volt lengyel kormányfő a Twitter-oldalán közzétett bejegyzésben részvétet nyilvánított az áldozatok családjának.

A NATO főtitkára élesen elítélte az isztambuli terrorcselekményt.

Együtt érzek a sebesültekkel, a török néppel és minden más, érintett nemzettel

– mondta Jens Stoltenberg, miután részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak. A katonai szervezet vezetője hozzátette, nincs mentség az ilyen támadásokra, és leszögezte, hogy a szövetség minden tagállama elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem iránt.

A robbantást Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács elnöke is elítélte.

Legkevesebb nyolc német halálos áldozata van a keddi isztambuli robbantásos merényletnek - jelentette be Angela Merkel német kancellár Berlinben. Angela Merkel sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az elhunytak hozzátartozóinak. Hangsúlyozta, hogy akár még tovább emelkedhet a német áldozatok száma.

Közölte, hogy a külügyminisztériumban válságstáb alakult, és kedd este rendkívüli ülést tart a kabinet, amelyen Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel együtt beszámol a történtekről. Elmondta, hogy telefonon tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel, akik tájékoztatást adtak az öngyilkos merényletről és kinyilvánították részvétüket.

Az isztambuli merénylet terroristák „gyilkos tette volt” – mondta a kancellár.

A terroristák „ellenségei minden szabad embernek és az egész emberiségnek”, és céljuk „szabad életünk” megsemmisítése, de Németország „éppen ezt a szabadságot juttatja érvényre a terroristákkal szemben”, összefogva nemzetközi partnereivel – jelentette ki Angela Merkel.

Sajtónyilatkozatot tett Frank-Walter Steinmeier is, aki hangsúlyozta, hogy

a terrorizmus rákos daganata nem kímél senkit.

Németország a legélesebben elítéli ezt a „barbár és gyáva” terrorcselekményt, amely a világra való nyitottsága miatt oly nagyra becsült Isztambul „szívét” célozta – tette hozzá.

Angela Merkel és Frank-Walter Steinmeier egyaránt kiemelte, hogy a németek szolidaritást vállalnak a Törökországban élő emberekkel és kiállnak Törökország mellett.

A külügyminiszter arra kérte a Törökországban tartózkodó vagy oda készülő németeket, hogy kövessék a tárca utazási figyelmeztetéseit. A minisztérium a honlapján közzétett tájékoztatás szerint „nyomatékosan tanácsolja” mindenkinek, hogy maradjon távol a nagyobb csoportosulásoktól, továbbá azt javasolja, hogy ha tehetik, ne keressenek fel népes belvárosi tereket és kerüljék a tömegközlekedési eszközök használatát, valamint a kormányzati és katonai létesítmények környékét is.

A német külügyminisztérium értékelése szerint Törökországban országszerte politikai feszültségre, erőszakos összetűzésekre és terrortámadásokra lehet számítani.

A terrortámadást a metropolisz európai oldalán, a Sultanahmet negyedben, a Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren hajtották végre helyi idő szerint délelőtt fél tizenegy körül. A rendőrség azonnal lezárta a környéket, rohamkocsik érkeztek a helyszínre, az isztambuli rendőrség helikoptere pedig a levegőből vizsgálta a térséget.

A török kormány az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet tette felelőssé a robbantásért. A hivatalos adatok szerint az öngyilkos merényletben meghalt tíz ember, köztük nyolc német és egy perui állampolgár, és tizenöten megsebesültek.