Szankciókat kért a román belügyminiszter, mert Sepsiszentgyörgyön nem tűzhették ki a román zászlót

  • MTI
  • |
  • 2015. szeptember 9.

Az érintettek felelősségre vonását és megbírságolását kérte a román belügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatban Gabriel Oprea miniszter amiatt, hogy kedden, a román csapatok 1944-es sepsiszentgyörgyi bevonulásának évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a szervezők nem tűzhették ki a román zászlót a városháza tornyára.

Az önkormányzat a Háborús Veteránok és Tisztek Egyesülete beadványára adott válaszban korábban azt közölte, hogy műszaki okok miatt nincs lehetőség a lobogó kihelyezésére. Az indoklás szerint a felújítás alatt álló városháza tornyára olyan csúcsdíszt helyeztek, amely villámhárító is, ami nem teszi lehetővé a zászló kitűzését.

A román hatóságok a román államiság székelyföldi szimbólumának tekintik a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára 1944-ben kitűzött zászlót.

A román zászló közhivatalra való kitűzésének az elutasítása oktalan provokáció bármely választott vezető részéről

– idézte a közlemény a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Gabriel Opreát.

Romániában a nemzeti szimbólumok tiszteletben tartása nem csupán egy opció, és nem függ a közösség etnikai összetételétől, sem pedig egyes választott vezetők kénye-kedvétől. Az alkotmány értelmében Románia szuverén, független, egységes és oszthatatlan nemzetállam, és így is kell maradnia

– fogalmazott a belügyminiszter.

Gabriel Oprea pártja, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) ugyanakkor azonnali lemondásra szólította fel Sepsiszentgyörgy elöljáróit.

A keddi sepsiszentgyörgyi ünnepségre katonákból álló staféta szaladt Bukarestből Sepsiszentgyörgyre a zászlóval, amelyet háborús veteránok jelenlétében szerettek volna az épület tornyára kitűzni. A Maszol.ro hírportál beszámolója szerint a zászló kitűzéséhez egy létrás tűzoltókocsit is a helyszínre vezényeltek, a művelet azonban nem volt sikeres. A rendezvényen nem vettek részt Sepsiszentgyörgy elöljárói, akik korábban közölték, hogy a felújítási munkálatok ellenére a polgármesteri hivatal homlokzatára kitűzik a román zászlót.

Kovászna megye prefektusa közleményben tudatta szerdán, hogy ügyészségi feljelentést tesz a sepsiszentgyörgyi elöljárók ellen a fasiszta, legionárius, vagy xenofób szervezeteket, szimbólumokat és tetteket, illetve a háborús bűnösök kultuszát tiltó törvény megsértése miatt. A prefektus ugyanakkor közölte,  hogy kezdeményezi az igazságügyi minisztériumnál egy sor törvény módosítását. Javasolta, hogy ismét vezessék be a büntető törvénykönyvbe a román nemzeti jelképek megsértésének a bűntettét, a zászlótörvénybe pedig iktassanak be egy olyan cikkelyt is, amelyik előírja, hogy a megyeszékhelyek polgármesteri hivatalainak a legmagasabb pontjára is ki kell tűzni a román nemzeti lobogót.

Romániában a törvény azt írja elő, hogy a közintézmények homlokzatára kell kitűzni Románia és az Európai Unió zászlaját. A középületek tornyára kitűzött zászlókról nem rendelkezik jogszabály. A törvényt szűkítő módon értelmezte a kormányt képviselő Kovászna megyei prefektus, amikor a zászlók mellé kitűzött székely zászlók eltávolítására kötelezte az önkormányzatokat. A szűkítő törvényértelmezést a bíróságok is megerősítették a székelyzászló ügyben kimondott ítéleteikben.

Sepsiszentgyörgy korábbi polgármesterére, Albert Álmosra 2002-ben tetemes pénzbírságot rótt ki a prefektus, amikor eltávolíttatta a városháza tornyára kitűzött román zászlót, és a bírságot a volt polgármesternek bírósági úton sem sikerült érvénytelenítenie. 2010-ben azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítés fizetésére kötelezte a román államot amiatt, hogy a román bíróságok indoklás nélkül utasították el a volt polgármester zászlóügyben benyújtott óvását.

A közel 55 ezer lakosú Sepsiszentgyörgyön a lakosság 77 százaléka vallotta magyarnak magát a 2011-es népszámláláson. A várost a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott Antal Árpád polgármester vezeti. A 21 tagú, RMDSZ-es többségű önkormányzati testületben csupán négy képviselő szerzett mandátumot a román pártok képviseletében.