rögtön(zött) PORTRÉK I. – az instARC projekt első szekciója a Mai Manó Házban

Az instARTcsoport felhívására tagjain kívül több kortárs fotós is csatlakozott ahhoz a projekthez, melynek célja a hazai instant fotográfia bemutatása a portréfotó műfaján keresztül – olvasható a Mai Manó Ház honlapján.

Nem titkolt cél a portréfotó klasszikus értékei mellett a határok feszegetésével és az instant fotográfia speciális eszközeivel új értékek létrehozása

– áll a honlap kiállításhoz fűzött kommentárjában. A tárlatot 2016. január 28-án Somogyi Zsófia művészettörténész nyitotta meg a Mai Manó Galéria és Könyvesboltban. Az első szekció alkotói: Baricz Kati, Barta Zsolt Péter, Bozsó András, Fiala de Gábor, Gál András, Gáspár Milán, Gombos Lajos, Kerekes Gábor, Kolozsi Bea, Komlós Gabriella, Kovács Endre, Mucsy Szilvia és Tóth EGO(n) István.

A kiállítás kurátora Kincses Károly, aki a nagy számban beérkezett képi anyagot két szekcióba osztotta, melynek első része tekinthető meg 2016. január 29-étől február 28-áig díjmentesen a Mai Manó Házban.

 Akad néhány tucat megszállott ember, aki fittyet hányva a digitális úthenger mindent eltipró nyomulásának, roppant korszerűtlen anyagokra fényképez, mind a mai napig. Ezt a laza csoportosulást – melyet tulajdonképpen csak a választott fotózási forma, és az instant nyersanyag (ha valakinek úgy jobban bejön, hát a Polaroid) miatt – hívják instARTnak. És ha instant nyersanyagra portrékat készítenek, mint a jelen kiállítás-párban, akkor logikus ugye a munkacíme a két kiállításnak: instARC. Ismert és nagyon ismert szerzők mellett új tehetségek is szerepelnek munkáikkal a Mai Manó Galériában és a K11 Művészeti és Kulturális Központban megnyíló tárlatokon. Nézzék meg mindkettőt, döntsék el, van-e létjogosultsága a ma fotóművészetében a különféle eljárásoknak, különféle technikáknak, különféle stílusoknak. És ha igen a válaszuk, akkor velem biztos nem fognak vitatkozni. (ezen)

Kincses Károly