MTT: a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadások nem léphetnek vissza a versenytől

  • MTI
  • |
  • 2015. május 18.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) álláspontja szerint a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) versenyprogramjába beválogatott előadások csak és kizárólag úgy vehetnek részt a fesztiválon, ha egyúttal vállalják a megmérettetést is, tehát nem léphetnek vissza a versenytől – közölte a társaság titkára az MTT hétfői közgyűlését követő sajtótájékoztatón Keszthelyen.

"A tizenötödik jubileumi POSZT előkészítése viharos körülmények között zajlik: meglehetősen méltatlan, álságos és hazug vita alakult ki a zsűri összeállítása kapcsán" – fogalmazott Szabó László, utalva arra a vitára, amelyet az váltott ki, hogy a Színházi Kritikusok Céhének jelöltje, Csáki Judit nem került be az eredeti zsűri tagjai közé. Minderre válaszul a céh kilépett a Magyar Színházi Társaságból, az Örkény István Színház, a Szputnyik Hajózási Társaság és a STEREO Akt társulata pedig azt közölte, hogy a POSZT versenyprogramjába beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.

Szabó László a hétfői sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a Magyar Teátrumi Társaság az elmúlt hónapokban mindent megtett azért, hogy a POSZT szakmaisága, előkészítése, valamint az ezzel kapcsolatos párbeszéd rendjén való legyen.   

A három színház – összesen négy produkció – versenytől való visszalépése kapcsán a társaság a közgyűlésen úgy döntött, hogy a zsűri minden, a versenyprogramban részt vevő előadást értékeljen.

A közgyűlés a POSZT kft. tulajdonosi taggyűlésének összehívását is kérte az elnökségtől legkésőbb május 25-re. A döntés szerint a taggyűlésen a társaság elnöksége azt az álláspontot képviseli majd, hogy jogi szakértő bevonásával – a felbontás érdekében – vizsgálják felül azon produkciók szerződéseit, amelyek beválogatásuk ellenére nem kívánnak részt venni a POSZT versenyprogramjában.

A sajtótájékoztatót követően kiadott közlemény szerint az MTT elnöksége már kezdeményezte is a POSZT kft. taggyűlésének mihamarabbi összehívását. (A pécsi színházi fesztivál lebonyolítását végző kft. többségi tulajdonosa a pécsi önkormányzat, a két kisebbségi tulajdonosa pedig a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság.)

Vidnyánszky Attila, az MTT elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a tagság demokratikus módon hozta meg döntését. A társaság tagjai együttműködve, "igazodási kényszer nélkül", a szakmai munkát érintő kérdésekben egymást tisztelve, meghagyva egymás szuverenitását, sajátos egyedi gondolkodásmódját, hozzák meg a döntéseket – hangsúlyozta.

A közgyűlésen szó esett arról is, hogy a Magyar Művelődési Intézettel közösen júniusban közösségi színjátszó kört indítanak. A programban 24 kistelepülés – jellemzően falvak – amatőr színjátszó csoportjai vesznek részt, amelyek színházi szakemberek, művészek szakmai segítségével olyan előadást hoznak létre, amelyet jövőre a magyar kultúra napján a Nemzeti Színházban mutatnak be.

A jelenleg 57 tagot számláló Magyar Teátrumi Társaságot tíz színházi szervezet hozta létre 2008-ban. Az alapító tagok között volt a közgyűlésnek helyet adó, befogadó színházként működő Balaton Színház is. Mint Csengei Ágota, az intézmény igazgatója elmondta, a kezdetektől támogatják a szervezet működését, a teátrumi társaság pedig olyan színházi palettát tud felmutatni, amelyből könnyen ki tudják választani a keszthelyi közönség számára a legjobb előadásokat.