Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátéka a Vígszínházban

  • MTI
  • |
  • 2015. május 19.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház két előadással érkezik Budapestre: szerdán a Vígszínházban, csütörtökön a Pesti Színházban játszik a társulat. Június elején a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátéka látható a budapesti teátrumban.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában a Tompa Gábor rendezte Az öreg hölgy látogatása szerdán a Vígszínházban, az Urbán András rendezte Ivanovék karácsonya csütörtökön a Pesti Színházban látható – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Vígszínház hagyományosan jó kapcsolatot ápol a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal, amely már többször is vendégeskedett a budapesti teátrumban.

Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című darabjának címszerepét Stief Magda játssza, akinek egyik nagy visszatérése ez a szerep, hiszen miután 1971-ben az év színésznőjének választották Romániában, elhagyta az országot, és évtizedeken át külföldön, főként Németországban játszott. Stief Magda partnerei a kolozsvári színház színészei, az előadásban szinte a teljes társulat színpadra lép.

Alekszandr Ivanovics Vvegyenszkij Ivanovék karácsonya című darabja az avantgárd, az abszurd, a groteszk, a társadalmi szatíra, a rémdráma stílusjegyeit hordozza magán. A dráma szerkezete epizodikus, jelenetek laza láncolata, nélkülözi az ok-okozatiságot és a logikai koherenciát. "Az orosz abszurd egyik megteremtőjének tartott Vvegyenszkij darabjából szokatlan, formabontó előadás készült" – olvasható a produkció ismertetőjében.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház a Vígszínházban Mihail Bulgakov Őfelsége komédiása című művét játssza június 3-án. A Bagó Bertalan rendezte előadásban többek között Gáspár Sándor, Tóth Ildikó, Cserhalmi György és Földes Eszter játszik.

"Moliere társulata a Palais Royalban lép fel, XIV. Lajos előtt. A király tapsol, Moliere verset rögtönözve köszöni meg a királyi kegyet. A társulat sikere és Moliere elismertsége a csúcson van. A Tartuffe bemutatója azonban sokak ellenszenvét kivívja, akik a komédia gyilkos humorától megsebzetten lihegnek bosszút Őfelsége komédiása ellen" – olvasható a darab ismertetőjében.

A közlemény a rendezőt idézi: "Ez az előadás azt mutatja meg, milyen belső történések határozzák meg az életet, hogyan esküsznek össze az álszentek, hogyan +csap össze+ egy óriási írózseni egy hatalmas formátumú vezetővel. Megmutatjuk azoknak az embereknek az aknamunkáit, akik irigységből, féltékenységből, gonoszságból tönkre tesznek egy magasan kvalifikált embert, ideológiailag besározzák a feddhetetleneket" – fogalmazott Bagó Bertalan.