Huyghe-installációval nyílt meg a New York-i Metropolitan tetőterasza

  • MTI
  • |
  • 2015. május 12.

Pierre Huyghe francia képzőművész akváriumos installációjával nyílt meg a New York-i Metropolitan Múzeum híres tetőterasza a szabadtéri szezonra.

Az 1962-ben Párizsban született művész feltörte a terasz kövezetét, felszedett mintegy húsz járólapot, melyek helyén most a puszta beton látszik.

A Central parkra néző terasz sarkába, Manhattan égbe törő sziluettje elé egy akváriumot épített, mely szikladarabokat tartalmaz – adta hírül a dezeen.com portál.

A köveken kívül a vízben "a legősibb, még élő fajok képviselőit", rákokat és férgeket helyezett el Huyghe. Az akváriumból folyamatosan csurog a víz a felszedett és helyükön hagyott járólapok között, míg végül eléri a múzeum vízelvezetőit.

Az alkotás egyszerre "intenzív és csendes" – jellemezte Sheena Wagstaff, a múzeum modern és kortárs művészeti részlegének igazgatója a terasz hétfői bejárásán.

Immár a harmadik alkalommal kér fel a múzeum egy művészt arra, hogy a meleg hónapokra megnyitott terasz díszítésére műalkotást hozzon létre. Huyghe installációja november elsejéig tekinthető meg.

Dezeen