Freskókat és domborműveket avattak Debrecenben

  • MTI
  • |
  • 2017. január 31.

Freskókat és domborműveket avattak a reformáció 500 éves jubileuma és a Tiszántúli Református Egyházkerület fennállásának 450. évfordulója alkalmából kedden Debrecenben, a Református Kollégium általános iskolájának épületében.

A freskókat az egykori református főgimnázium – ma általános iskola – közelmúltban felújított épületének belső falaira Kustár Gábor művésztanár készítette.

Fekete Károly tiszántúli református püspök szavai szerint a művésztanár alkotásaival házi feladatot adott a diákoknak, akik

az épület boltívei alatt járva találgathatják a reformáció örökségét.

A püspök a freskókon olvasható latin feliratokat és magyar idézeteket „vallásórán kívüli tananyagnak” nevezte.

Megemlítette, hogy a Református Kollégiumban mindig kitüntetett hely jutott a művészeteknek. Kustár Gábor művésztanár méltó követője a képzőművészetek terén új fejezetet nyitó egykori rézmetsző diákoknak vagy Gáborjáni Szabó Kálmán és Félegyházi László 20. századi művésztanárok iskolateremtő munkásságának.

A debreceni református általános iskola falfestményei a bibliai üzenetek mellett emléket állítanak a reformáció kiemelkedő személyiségeinek, köztük Luther Mártonnak, Kálvin Jánosnak, Méliusz Juhász Péternek, Huszár Gálnak, Bocskai Istvánnak, és Szenczi Molnár Albertnek.

Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő reformtéziseit a wittenbergi vártemplom kapujára, ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét. A reformáció emlékévében csaknem négyszáz programot tartanak szerte a Kárpát-medencében.