François Hollande szerint csak széles körű fellépéssel állítható meg a szíriai és iraki exodus

  • MTI
  • |
  • 2015. szeptember 8.

Csak széles körű fellépéssel és a menedékkérőket eddig befogadó szomszédos államok támogatásával állítható meg a szíriai és iraki lakossága elvándorlása – hangsúlyozta kedden François Hollande francia államfő a Közel-Keleten üldözött kisebbségek megsegítése érdekében Párizsba összehívott nemzetközi konferencián elmondott beszédében.

A legsürgősebb a humanitárius segítség

– hangsúlyozta a francia elnök, megemlítve a törökországi, a libanoni, az iraki és a jordániai menekülttáborokban élők helyzetét.

Ha nem támogatjuk tovább azokat az országokat, amelyek befogadnak, és ha nem támogatjuk jobban azokat a családokat, amelyek a menekülttáborokban vagy a régióbeli országokban élnek szétszóródva, akkor nemcsak tragédiák történnek, hanem exodus lesz, és ez az exodus nem fog véget érni, csak egy széles körű fellépésnek köszönhetően – tette hozzá.

A találkozóra – amely megrendezéséről az ENSZ Biztonsági Tanácsának márciusi ülésén született döntés – mintegy hatvan ország delegációja hivatalos.

Magyarországot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere képviseli.

A konferencia célja a tavaszi tárgyalások következményeinek levonása, valamint egy akcióterv kidolgozása, mégpedig a francia diplomácia szerint

konkrét intézkedések megalkotásával annak érdekében, hogy a közel-keleti vallási és etnikai erőszak áldozatai helyzetének minden szempontjára válasz szülessen.

Laurent Fabius francia külügyminiszter a Le Parisien című napilapnak azt mondta, hogy Franciaország újabb pénzügyi felajánlást fog tenni Libanonnak, Törökországnak, Jordániának és Iraknak, amelyek

sokkal inkább viselik, mint mi, a menekültek terheit.

Párizs közel 100 millió euró felajánlására készül – árulta el a lapnak.

A francia diplomácia szerint elő kell készíteni és meg kell könnyíteni az elvándoroltak önkéntes és tartós visszatérését hazájukba.

Ez nagyon nehéz, de egyrészt, ha minden menekült, és azok akiket kisebbségeknek hívunk, Európába jön vagy máshova, azt jelenti, hogy az Iszlám Állam megnyerte a csatát

– mondta a külügyminiszter az RTL kereskedelmi televízióban. A francia elnökhöz hasonlóan azt hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy megmaradhasson a vallási és etnikai sokszínűség a Közel-Keleten.