Ethan Hawke életműdíjat kap az áprilisi San Franciscó-i filmfesztiválon

  • MTI
  • |
  • 2017. március 13.

Ethan Hawke filmes pályafutása előtt tiszteleg április 8-án a San Franciscó-i Nemzetközi Filmfesztivál – értesült a Variety.com.

A 60. alkalommal megrendezett filmfesztiválon a San Franciscó-i Filmtársaság adja át életműdíját a népszerű színésznek. A ceremónia után levetítik Maudie című új filmjét és egy beszélgetést is szerveznek a művésszel.

Ethan Hawke filmes pályafutása sok szempontból érdemes az ünneplésre. Örömöt szerzett játékfilmrendezői és dokumentumfilm-rendezői bemutatkozásával is, nem beszélve számtalan remek alakításáról

– mondta Rachel Rosen, a fesztivál programigazgatója. Hawke kétszer kapott Oscar-jelölést mellékszereplőként (Sráckor, Kiképzés), és kétszer forgatókönyvíróként is jelölték az amerikai filmakadémia díjára (Mielőtt lemegy a Nap, Mielőtt éjfélt üt az óra). Tavaly Hawke alakította Chet Bakert a Born to Be Blue című filmben és négy további filmben is szerepelt.

Legismertebb filmjei között van a Holt Költők Társasága, a Nyakunkon az élet, a Hamlet és a Gattaca. Mostanában fejezte be a Blaze Foley country- és westernzenészről szóló Blaze című filmjét, amelynek társ-forgatókönyvírója és rendezője is volt.

A Maudie című új filmjében halkereskedőt alakít a harmincas években, aki házvezetőnőnek alkalmazza a családjából kitagadott Maudot (Sally Hawkins), akiből Kanada legismertebb naiv festője válik.