Egy autista kislány hétköznapjai

Az Egyesült Nemzetek szervezete 2008-tól kezdődően április 2-át Az autizmus világnapjává nyilvánította, ezzel is próbálva ráirányítani a figyelmet autista embertársaink problémáira. Ahogy az a Most Élsz Egyesület honlapján is olvasható, Magyarországon

az autisták száma mára járványos sebességgel nő és egyes becslések szerint meghaladja a százezret.

Ez a szám jelentős mértékben megemelkedik, ha hozzászámoljuk az idegrendszer fejlődészavarainak enyhébb formáit, mint pld. szocializációs zavar, agresszióra való hajlam, rész-képesség zavarok (diszlexia stb.), és ide sorolhatóak a különböző allergiás betegséggel élők, akkor az érintettek száma akár 250 000 fő is lehet. Mindezek csúcsán az autisták állnak.

Közegészségügyileg járványos méreteit és exponenciális növekedését tekintve is azonnali beavatkozást igényel! Sem az egészségügyi, sem oktatási ellátó rendszereink nincsenek felkészülve a probléma megfelelő kezelésére.

Társadalmi fontosságát tekintve a gond óriási,

hiszen az ezen tünetek együttes zavaraival terhelt gyermekek állandó törődést, fokozottabb odafigyelést igényelnek és ezen családoknál a családfunkció globális pusztulását figyelhetjük meg. Emiatt általában az egyik házastárs munkavégző képessége is veszélybe kerülhet, így egy keresőre hárul a betegséggel megterhelt költségvetés egyensúlyban tartása. A betegség és annak tünetei miatt a gyermekek is fokozottabb törődést, speciális kezelést, étrendet, képzést igényelnek, ami szintén a kiadások emelkedésével jár. A család társadalmi értelemben megbomlik. Eltolódnak a szerepek. 8-10 év múlva a családtagok pszichésen, és szervileg is megbetegednek. Ezen okok miatt nem ritka, hogy a betegséggel küzdő szülők és gyerekeik egészségi, és egzisztenciális állapota is leromlik, családok hullnak szét.”

Idézet a Most Élsz Egyesület honlapjáról

Az alábbi képriport az egyesület elnökének lánya, Farkas Laura hétköznapjait mutatja be. Az állandó felügyeletet igénylő gyermek nevelésének nehézségei miatt a család felbomlott, a szülők elváltak. A két gyermekét egyedül nevelő Farkas Árpád korábban jól működő vállalkozásaira nem tudott elég időt fordítani, így az egykor jó körülmények között élő család anyagi helyzete megváltozott. A férfi alapító elnöke az autista gyerekek szülői szervezetének, a 2014 tavaszán bejegyzett, fentebb is hivatkozott Most Élsz Egyesületnek, amely folyamatosan keresi a gyógyítás újabb és újabb lehetőségeit.