Átadták a mozgássérültek rehabilitációs központjának felújított épületeit Budapesten

  • MTI
  • |
  • 2016. január 25.

Átadták a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának felújított épületeit hétfőn a főváros II. kerületében. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az ünnepségen azt mondta: a kormány célja, hogy mindenki minél teljesebb életet élhessen, ez a mintegy 740 millió forintos beruházás is ezt szolgálja.

Czibere Károly közölte: a szociális szolgáltatások minőségének javítása közös ügy, „minden egyes megújuló négyzetméter” arról szól, hogy „befektetünk a jövőbe”, a társadalom integritásának, befogadóképességének ügyébe.

Kitért arra is, elkötelezettek abban, hogy figyeljék, hol van szükség fejlesztésekre. Jelezte: ennek több lépése van, az egyik az épített környezet fejlesztése, ami egyszerre eredményezi a színvonal növekedését és a munkatársak számára a munkakörülmények javulását, a másik pedig a humán tőke megbecsülése és fejlesztése. A II. kerületi létesítményt olyan központnak nevezte meg, ahol mindkét feltétel teljesül.

Czibere Károly kiemelte: a kormány célja, hogy befogadó társadalmat építsen, ahol „nincs külön útjuk” a mozgáskorlátozott embereknek. Az akadályokat le kell bontani, a meglévő képességekre kell koncentrálni, nem azok hiányára, mert így élhet mindenki teljesebb életet – fogalmazott.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára közölte: a kormány letette a voksát amellett, hogy minden évben a középületek legalább három százalékát felújítja, és ehhez megvannak a szükséges források. A kormány azt preferálja, hogy a hűtés, a fűtés és a világítás mindenütt megoldható legyen megújuló energia használatával.

A közreadott sajtóanyagban az áll: az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programja keretében, a Kohéziós Alapból megvalósuló beruházás során a főépületet hőszigetelték, kicserélték az ajtókat és az ablakokat, napelemeket helyeztek el, valamint megújult két épület erősáramú hálózata és új tűzjelző rendszert is kiépítettek.

A központban jelenleg csaknem száz mozgáskorlátozott ember él, továbbá működik egy egyházi iskola is, százharminc tanulóval.