„A tisztelet alapvető pillére ennek a kultúrának”

A hip hop kultúra több mint egy tánc, egy zene vagy egy graffiti. Olyan ereje van, amilyenről sok más közösség csak álmodozhat. Ami miatt pedig ez a stílus ilyen rohamosan terjed a világban, az nem más, mint az őszinteség, az egymás iránti tisztelet és az összetartozás. Olyan értékek, melyek felerősödése jobb irányba terelhetné a mai frusztrált és elhidegült társadalmat.

Minderről magunk is meggyőződhettünk 2016. január 17-én a szegedi IH Rendezvényközpontban, itt rendezték meg ugyanis a Hungarian Hip Hop Dance Championship keleti selejtezőjét. A verseny zsűrijében nem kisebb személyek kaptak helyet, mint Réz Adrienn, a Hip Hop International Hungary (HHIH) rendezvényigazgatója és a Hip Hop International Elit nemzetközit bírája; a Csillag Születikből is jól ismert Quantum XXL tagjai, Katona Péter és Hartmann Gábor, akik egyben a Black Time Tánciskola tanárai, koreográfusai, többszörös országos és Európa-bajnokok; Hertelendi Norbert, a 2010-es X-Faktor táncosa, kétszeres magyar bajnok és a HHIH nemzetközi bírája; Nyári Andrea, aki a Dance Factory Komplexum vezetője, a Harmony Style Dance Crew koreográfusa, tanára; illetve Cseh János „B-Boy Johnee” a That’s all B-Boys oszlopos tagja, alapítója, a That’s all crew táncosa, tanára és koreográfusa. Aki pedig összefogta a zsűritagokat, nem más, mint Balogh-Barta Viktória „Mizvik”, a Hip Hop International Hungary szakmai igazgatója. A nap során többüket is mikrofonvégre kaptuk, hogy első kézből értesülhessünk arról, mitől is ilyen rendkívüli ez a kultúra.

A táncról szólva: a „hipi-hopi” nem olyan egyszerű, mint ahogyan kívülről kinéz. Igaz, hogy már 5-6 éves kortól el lehet kezdeni, de ha a gyerekeket nem megfelelően tanítják, nem a helyes sorrendben avatják be őket a koreográfusok a lépések minden mikro-mozdulatába, akkor nagy valószínűséggel nem fogják megtalálni magukat a táncban, nem fog kifejlődni a saját egyéniségük, félni fognak a figuráktól, forgásoktól, egy kézen való ugrálástól, szaltóktól, „odaküldéstől”.

A HHIH egyébként idén ötödik alkalommal rendezi meg a Hungarian Hip Hop Dance Championship elnevezésű országos versenyét, amelynek az első selejtezője az East Side, amelynek Szeged adott otthont, a következő, a West Side Győrben lesz, a harmadik selejtezőt pedig Budapesten rendezik meg, amely a Center nevet fogja kapni – avatott be bennünket Réz Adrienn. Elmondta, hogy a tét hatalmas, hiszen az országos verseny után a legjobb street dance-csapat fogja képviselni Magyarországot a Las Vegas-i világbajnokságon.

De valójában miről szól a hip hop? Hogyan vélekednek a stílusról az ország legjobb táncosai? Miért jött létre a HHIH? És mindehhez mi köze van az MC-knek, a graffitiknek és a DJ-knek? Sőt: mi a magyar férfi csapásoló és a hip hop határterülete? Mi történt volna Cseh Janival, ha hozott volna pendrive-ot? A következő videóból mindenre fény derül.

Molnár H. Boglárka

(Szerkesztő-riporter, vágó: Molnár H. Boglárka. Operatőr: Duránszkai Tamás és Németh Norbert. Zenei szerkesztő: Kántor Mátyás.)