„A nemzetiségek számára a legfontosabb az anyanyelvük és kultúrájuk megőrzése”

  • MTI
  • |
  • 2016. február 12.

A Magyarországon őshonos nemzetiségek számára a legfontosabb az anyanyelvük és kultúrájuk megőrzése – hangoztatta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken Szentgotthárdon, a Szlovén Kultúra Napja alkalmából az Országos Szlovén Önkormányzat által rendezett ünnepségen.

Olyan történelmi időket élünk, amely hosszú évtizedekre, sőt évszázadokra meghatározhatja mindazt, ami Európában történik, ilyen időkben pedig különösen fontos, hogy Magyarországon és Szlovéniában is egyformán ragaszkodjunk saját nyelvünkhöz és saját kultúránkhoz, de azokhoz az értékekhez is, amelyeket a két országában élő nemzetiségek hozzátesznek egymás kultúrájához

– mondta Soltész Miklós. Az államtitkár közölte: a magyar kormány 20 millió forinttal járul hozzá a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központ épületének felújításához.

Köszöntőjében szólt arról is: fontos, hogy a nemzeti kisebbséghez tartozók megtalálják boldogulásukat abban az országban, ahol élnek, közben pedig gyakorolhassák anyanyelvüket, őrizhessék kultúrájukat és hitüket, de ugyanilyen fontos az is, hogy szabadon kapcsolatot tarthassanak anyanemzetükkel.

Soltész Miklós, az ünnepség után az MTI-nek elmondta: a magyar kormányzat hat éve folyamatosan növekvő támogatást nyújt a nemzeti kisebbségeknek.

Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi és az idei költségvetésben 2-2 milliárd forinttal megemelték a 13 őshonos nemzetiség támogatását. Ebből részesülhetnek a magyarországi szlovének is, mintegy 200 millió forinttal – tette hozzá.

Ropos Márton, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke elmondta: hagyomány, hogy a nemzetiségi iskolák szlovén nyelvet tanuló diákjainak körében ünneplik meg a Szlovén Kultúra Napját a Rábavidéken, ahol egy közösséget alkotva él a magyarországi szlovén kisebbség zöme.

Boris Jesih szentgotthárdi szlovén főkonzul köszöntőjében a nemzetiségi iskolák támogatásának fontosságát emelte ki, amire szavai szerint mindkét országban nagy figyelmet fordítanak.

Hozzáfűzte: természetesen a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központ felújításához Szlovénia is anyagi támogatást nyújt, a munkálatok így hamarosan megkezdődhetnek.

A szentgotthárdi színház nézőterének széksorait a felsőszölnöki és az apátistvánfalvai szlovén nemzetiségi általános iskola diákjai töltötték meg, akik versekkel, zenével és tánccal tisztelegtek a romantika korának legnagyobb szlovén költője, France Preseren emléke előtt, akinek halála évfordulóján ünneplik minden évben a Szlovén Kultúra Napját.